2008. december. 20. 20:30 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. december. 20. 17:40 Gasztro

Ízes olvasmányok karácsonyra

A téli könyvvásár újdonságai között számos nekünk valóra leltünk, ezekből válogattunk a karácsonyfa alá.

Nem piskóta - a legvagányabb séf élete

A híres, Michelin csillagos séf, Gordon Ramsay kötetei először jelentek meg Magyarországon, mindjárt három is. Mi kettőre voksoltunk. A Nem piskóta szerzője nem csak az ételkölteményeivel és legendásan vad modorával, hanem a mindennapinak nem nevezhető életének történeteivel is tud meglepetéseket és érdekes pillanatokat szerezni nekünk.

Sokan kapják fel fejüket a név hallatán, s hiszik, hogy ismerik Gordon Ramsayt, a goromba, a nagyhangú, a mániákus és a rettenetesen önfejű séfet. Ebben a könyvben a leghitelesebb forrásból, tőle tudjuk meg, miként lett ő a világ leghíresebb és leghírhedtebb séfje. Mesél nehéz gyermekkoráról, öccse heroin függőségéről, a - szerencsére - zsákutcába jutott futballista-karrierjéről, a televíziós szerepléseiről, és arról, hogy megszállottan törekszik a gasztronómiai tökéletességre - azaz mindarról, amitől mára ünnepelt sztárrá vált.

Ebben a könyvben egyszerre van jelen a gasztronómia, azaz a főzés, illetve a tökélyre emelt főzés tudománya, és egy krimiszerű fordulatokban bővelkedő élettörténet.

Gordon Ramsay: A háromcsillagos séf

Gordon Ramsay azóta, hogy a kilencvenes években berobbant a londoni szakácsvilágba, e könyv kiadásáig összesen tíz Michelin-csillagot szerzett új és újabb éttermeivel, ami nem mindennapos teljesítmény. A londoni Chelsea-ben nyílt, s hamar legendássá vált Gordon Ramsay három csillagot visel, a Brit-szigetek legjobb vendéglői közé sorolják. E grandiózus könyv mindazoknak betekintést nyújt Gordon Ramsay csúcskonyhájába, akiknek nem áll módjukban ellátogatni éttermébe, és egyben emlékeztető azoknak, akik jártak nála. Az impozáns, díszborítású könyv ötven fogás elkészítését írja le és mutatja be fotókkal.

Gordon ételeinek közös jellemzője a kifinomult íz-társítás, a kiemelkedő minőségű alapanyag, a kifogástalan konyhatechnika és a bravúros tálalás. Szerinte ebben a hármasban rejlik a csúcsgasztronómia titka, s persze emellett még saját bevallása szerint is az, hogy a legapróbb részletre is odafigyel, s mindig tökéletességre törekszik.

Második rész (Oldaltörés)


Máté Ferenc: Bor, Mámor, Toszkána
Álmunkban is inni kell!

„Egy nagy pohár selymes Brunello helyreállítja az energiáidat, a második teljes szívedből megnevettet, a harmadik után pedig már búvóhelyet keres a szemed, hogy magadévá tehesd a feleséged.” Nos ilyen erős kezdés után már csak mellékes információ lehet, hogy a könyv mindazoknak szól, akik többet szeretnének megtudni a szőlő zamatáról, a bor bukéjáról, a borász lelkesedéséről és az ivás mámoráról. Ez a könyv mondhatni olyan, mint egy különleges bor, hosszú életű, sokszínű, nemes és elgondolkodtató, mégis gazdagon gyümölcsös, játékos és már-már könnyed. Garantáltan szomjasak és éhesek leszünk az olvasás harmincadik percében.

Máté Ferenc, a szerző azt vallja, hogy a csapásoktól erősödik, gazdagodik a magyar: nem volt elég Toszkánában élvezni a tájat, a szarvasgombás ételeket és a kedves szomszédokat. Többre vágyott. Rádöbbent, hogy egy Toszkán birtok szőlő nélkül csak a turistáknak való. Szerencsére még időben ahhoz, hogy a saját bor, saját élvezet jegyében elinduljon festőművész feleségével, Candace-szel, hogy új otthonra, és saját szőlőültetvényre tegyen szert.

Sörtéka – habos kalandozások a világ körül

Míg boros témájú könyv tucatszám jelenik meg évente Magyarországon,addig a sörkultúra iránt érdeklődőkkel mostohán bánnak a hazai kiadók. A karácsonyi könyvkínálatban most a folyékony kenyér hívei is szellemi táplálékra lelhetnek.

A Sörtéka már-már enciklopédiának tűnik,de maguk az írók – Vétek György és Kovács Gábor, a Hvg.hu gasztronómiai rovatának állandó szerzői – is bevallják, a Nagy Sörkönyvet összeállítani lehetetlen. Már ha csak a világszerte főzött körülbelül 18 ezer féle sör rendszerbe foglalását vesszük. Marad tehát egy olyan válogatás, amelynél fő szempontjuk a hitelesség, azaz a személyes tapasztalás volt. Azok a sörkultúrában autentikus országok kerültek előtérbe,amelyekben viszonylag könnyen ellenőrizheti bárki a „sörtételeket”: Ausztria, Csehország, Németország, Belgium, Nagy-Britannia és persze kis hazánk.

A tartalom természetesen nem korlátozódik puszta felsorolásra. Ízelítőt kapunk a sör történelméből,a sörgasztronómiából, bepillanthatunk a sörgyártás folyamatába, és kiokosodhatunk a sörös fogalmakból a 250 címszavas szószedet jóvoltából. Végül megismerkedhetünk Magyarország legnagyobb sörhöz köthető gyűjtőivel és kollekcióikkal. Olvasás közben ajánlatos egy-két üveg sört magunk mellé készíteni!

Apostoli ételek – evilági örömök

A gourmévé lett „Kalapos” énekes-zenész, Meződi József rendhagyó szakácskönyve. Egyúttal életrajz,útleírás a turnékról és zenei körítést is tartalmaz egy CD-melléklettel.

Nagyon sokan ismerik, de aligha tudják az Apostolok együttes frontemberéről, hogy felesége, a nagytekintélyű budai „háziasszony”, Meződi Alice unszolására elvégezte a vendéglátó-ipari szakközép iskolát is.

Akár főzhetne is a családi éttermekben – ha hagynák. Marad inkább ötletadó és lelkes kóstoló, no meg minőségi ellenőr.
 
A könyvbe kedvenc ételeit gyűjtötte egybe. Az olvasók megkapják a fogások elkészítéséhez szükséges hozzávalók teljes listáját, és pontról pontra az elkészítés menetét is, ráadásnak pedig a hozzájuk fűződő anekdotákat.