Az év legjobb étterme: a Fausto's
A több mint tízéves, negyedévente angol és magyar nyelven megjelenő étteremkalauz, a Dining Guide immár harmadik éve rendezi meg a legjobb éttermek versenyét. Eredetileg csak a budapesti vendéglátóhelyek mérkőztek, de 2007-ben már beszálltak a vetélkedésbe a vidéki éttermek is. Így a bíráló bizottság országos mezőnyből ítélte legjobbnak a Fausto‘s éttermet.
Már a legjobb tíz étterem ismeretében egyértelművé vált, hogy a modernebb, a tradicionális hazai éttermi kultúrát továbbfejlesztő vagy azzal szakító vendéglátóhelyek, illetve a nemzetközi konyhát képviselő éttermek túlsúlyba kerültek a hagyományos kedvencekhez képest.
A nemzetközi gasztronómiai igényeket is jól ismerő, 28 tagú értékelő testület képviselői ezt követően személyesen tesztelték a kiválasztott éttermeket, hogy a lehető legfrissebb élmények alapján dönthessenek. A bizottság jelentős sikerként könyveli el, hogy az éttermek rendkívül komolyan veszik a versenyt. Így a díj részben már most is elérte egyik fő célját, a hazai étteremkultúra és vendéglátás színvonalának javítását. Ezt a jelölt éttermek ételkóstolóikkal is bizonyították, melyekkel a minap megrendezett díjkiosztó gála közönségének mutatkoztak be a Lánchíd Palotában.
A múlt év áprilisban indult vetélkedésnek már az első fordulója is olyan meglepetéseket hozott, amelyek jól jelzik a hazai éttermi kultúra változását és fejlődését. A bírálóbizottság a mostani első tíz közé a tavalyi nyertesek közül csak a Lou Lou, a Páva, a Le Bourbon és a Fausto’s éttermet jutatta be, végül a legjobbnak járó elismerést – 2005 után másodszorra is – az újraértelmezett olasz konyha hazai zászlóshajója, a Fausto‘s kapta meg.
Az első alkalommal az egész országra kiterjedő vizsgálódás és kóstolás eredményeként két vidéki étterem is helyet kapott az élmezőnyben. A régóta kulináris zarándokhelynek tekintett Ráspi (Fertőrákos) és a Villa Medici (Veszprém) a zsűri döntése szerint is ott van Magyarország legjobbjai között. 2007-ben országosan is folytatódott a Budapesten megmutatkozó trend: az első tíz helyre rangsorolt éttermek listája ismeretében megállapítható, hogy a versenyben meghatározó a szerepe a leginkább modern nemzetközi, illetve esetenként fúziósként leírható konyhának, amelyet a Páva (Four Seasons), a Bock Bistro és a Manna Lounge képvisel. Figyelemre méltó a franciás ízvilág (Le Bourbon, Lou Lou) és az olasz alapokon álló konyha (Fausto’s és Villa Medici) kiemelkedő szereplése is, miközben a tradicionális hazai ízekkel operáló éttermek jelentősen visszaszorultak (Múzeum és Ráspi).
A Dining Guide – negyedévente megjelenő, magyar és angol nyelvű éttermi teszteket, ajánlókat és folyamatosan aktualizált éttermi adatbázist tartalmazó kalauz – által összehívott bírálóbizottság értékelése szerint tehát színvonal tekintetében jelentősen előretörtek a korszerű ízvilágra és a nemzetközi konyhára építő éttermek, amely jelenség megfelelni látszik a nemzetközi viszonyoknak. Ezzel párhuzamosan szembetűnő az is, hogy a vendéglátás fejlesztésére irányuló törekvések ellenére a hagyományos magyar ízeket képviselő éttermek színvonala nem felel meg a kényes elvárásoknak, így ezek csak két helyet tudtak kivívni maguknak a legjobb tíz között, és végül a győztes sem közülük került ki.
Az ínyenc bizottság a következő módszerrel döntött az éttermek rangsorolásáról, illetve az idei győztesről. Miután minden tag megnevezett 5-10 jelölésre alkalmas színvonalú éttermet, a kialakult listán szereplő vendéglátóhelyeket a bizottság tagjai 1-5-ig terjedő érdemjeggyel értékelték, és az így legtöbb pontot kapott éttermekből állt össze a „top 10”. A további szelekció során a kiválasztott éttermeket a zsűritagok személyesen is tesztelték, hogy a lehető legfrissebb tapasztalatok alapján dönthessenek. A tesztek összesítését követően alakult ki a végső sorrend, amelyet január 31-én hirdettek ki a szervezők.
A nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő ínyencek nemcsak szigorúan kulináris kritériumok alapján döntöttek, hanem általános gasztronómiai és fogyasztói szempontokat is figyelembe vettek. Így az étterem küllemét, az ételek és italok választékát, az elfogyasztott ételek és italok minőségét, a személyzet felkészültségét, a kiszolgálás szakszerűségét és figyelmességét, valamint az étterem tisztaságát is gondos vizsgálat alá vonva hozták meg végső döntésüket.