EUrologus #mifolyikbrusszelben

EUrologus EUrologus 2021. január. 12. 12:52

Sok uniós képviselő nem érti, hogyan rendelhetett Németország különutasként a vakcinából

Az EP-képviselők aggódnak a különutas tagállami, pontosabban német vakcinavásárlások miatt, de az Európai Bizottság szerint ez nem sérti a közös beszerzéseket. Az uniós főtárgyaló szerint a második negyedévben érkeznek az oltások tömeges mennyiségben a tagállamokhoz.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az Európai Parlament egészségügyi szakbizottsága meghallgatta Sandra Gallinát, a vakcinabeszerzések főtárgyalóját, akit a képviselők az oltóanyagok megvásárlásáról, engedélyezéséről és a tagállamoknak való eljuttatásáról kérdeztek. A hangulat javításához hozzájárult, hogy a meghallgatás elején érkezett a hír: az Oxford-AstraZeneca is beadta az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) kérelmét az oltás kereskedelmi forgalomba hozatalára, a döntés január 29-én várható.

Szintén előzetesen, a kedélyek megnyugtatása érdekében a bizottság elnöke, Pascal Canfin azt is bejelentette, hogy a képviselők beletekinthetnek egy még nem engedélyezett oltás gyártójával, a Curevac-kal kötött szerződésbe. Arra azonban nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy a szállítási ütemtervet nem lehet nyilvánosságra hozni. Elhangzott az az ígéret is, hogy az Európai Bizottság a többi beszállítóval is megpróbál megegyezni a szerződések titkosságának legalábbis részleges feloldásáról.

Sandra Gallina

A képviselők legtöbb aggodalma azzal volt kapcsolatos, hogy Németország külön rendelt a BioNTech-Pfizer vakcinából 30 millió adagot. Ebből az oltásból az EU eredetileg 200+100 milliót vásárolt, amelyet néhány napja megduplázott, de a német pótrendelés ezen felül van. Sandra Gallina azt mondta, hogy őt is nagyon zavarják ezek a hírek, de hozzátette:

“Még nem láttam ilyen szerződést, ha van is, az EU-s szállítások elsőbbséget élveznek.”

Márpedig minden bizonnyal van, mert a német szövetségi egészségügyi minisztérium honlapján olvasható, mint biztonsági opció további 30 millió adagra, nemzeti alapon. Ezzel kapcsolatban egy új kifejezést is többször használtak a képviselők, akik azt mondták, hogy ez nem más, mint

vakcinanacionalizmus.

Később Sandra Gallina azt javasolta a képviselőknek, hogy – mivel most már megtehetik – üssék fel a szerződés 7. pontját, ott rendelkeznek a párhuzamos tárgyalások tilalmáról.

A bírálatok között megfogalmazták a politikusok, hogy a vakcinák szállítása nagyon lassú, az eljárás bürokratikus és általában véve kevés a vakcina. A főtárgyaló azonban azt mondta, hogy a tárgyalások szakaszában minden elérhető vakcinát felvásárolt vagy lekötött az EU, amire eddig uniós forrásból 2,1 milliárd eurót költöttek, s ezt további 750 millió euróval pótolták ki a tagállamok.

Ugyanakkor figyelembe kellett venni azt is, hogy a több mint száz gyógyszerkísérlet közül melyiknek van komoly esélye arra, hogy időben megfelelő ellenanyaghoz juttatja az európaiakat. Ennek során szem előtt kellett tartani az uniós adófizetők érdekeit, a közös pénz hatékony felhasználását.

Ezért például az is nagyon fontos szempont volt, hogy a gyártó rendelkezzen megfelelő kapacitással az oltóanyag tömeges és gyors előállítására – mondta Gallina, aki szerint nagy mennyiségben a második negyedévben érkezik majd a tagállamokba az oltóanyag, a harmadik negyedévben pedig a hiányzó mennyiség nagy részét is leszállítják.

Haladnak a tárgyalások

Az Európai Bizottság a francia Valneva gyógyszergyártó céggel zárhatja le tájékozódó megbeszéléseit a koronavírus elleni potenciálisan hatékony vakcina felvásárlására a héten, és elindítják a beszerzési folyamatokat - jelentette be a meghallgatás utáni keddi sajtótájékoztatóján Gallina.

A főtárgyaló azt is elmondta, hogy a bizottság az amerikai Novavax oltóanyaggyártóval is várhatóan hamarosan megállapodást köt 200 millió dózis felvásárlására, miután december középen lezárta a beszerzésről szóló tárgyalásokat.

Gallina szerinte az Európai Bizottság nem tenné kötelezővé a beoltást, de ennek eldöntése tagállami hatáskörbe tartozik. Hangsúlyozta, hogy a testület nyomon követi az oltóanyagok esetleges negatív mellékhatásaival kapcsolatos eseteket, annak ellenére, hogy a tudományos vizsgálatok szerint a vakcinák nagyon biztonságosak.

"Eddig egy negatív reakciót kiváltó esetről kaptunk jelentést, de az elemzések kiderítették, hogy annak nem volt köze az oltóanyaghoz" - mondta. A bizottság munkatársa azt is közölte, hogy az oltóanyagok szállítása áprilistól kezdve felgyorsul, sokkal nagyobb mennyiség jut el a tagállamokba a második negyedévtől kezdve.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.