Élet+Stílus MTI/hvg.hu 2022. június. 16. 14:23

16 méter magasból tárul elénk a Balaton a legújabb kilátóról – fotók

Átadták a Somoshegyi kilátót Balatonberényben; a 76-os főút mentén álló négyemeletes, 16 méter magas faépítményről a Balaton látképe tárul a látogatók elé a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig.

Kedd óta látogatható az ország és a Balaton legújabb kilátója, amelyet Balatonberényben adtak át államtitkárok, vezérigazgatók és elnökök gyűrűjében.

Kilátás a kilátóból
MTI/Varga György

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára például arról beszélt, „A 21. században, a klímaváltozás, az urbanizáció korszakában szükség van rá, hogy felkapaszkodjunk egy új kilátópontra, onnan új szögből, új szemlélettel tekintsünk erdeinkre, az erdők hasznára, mert a társadalomnak nagyobb szüksége van az ökoszisztéma szolgáltatásaira, mint valaha.”

MTI/Varga György

Fehér István, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója kerek perec kijelentette, a Somoshegyi kilátó Magyarország egyik legszebb kilátópontja. A kilátó a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG alkotta konzorcium beruházásában a Somogy bejárható varázsa elnevezésű projektben, 65,5 millió forintból épült fel. A somogyi beruházás egyébként összesen 213 millió forint értékű, tartalmazza még Kaposváron a Deseda tónál az arborétumba vezető faszerkezetű híd felújítását és pihenőterasz és látogatójárda építését Kerekiben.

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

Tényleg azért jó megmászni egy hegyet, „mert ott van"? Csak menjünk el a Balaton-felvidékre, vágjunk neki valamelyik lenyűgöző tanúhegynek, és rögtön kiderül. Itt van az ország leggyönyörűbb pontja, az egyik legvadabb hegye, és itt még az is kiderül: nem is olyan unalmas ez az ország, amelyben élünk.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.