Élet+Stílus hvg.hu 2021. április. 26. 07:54

Miért olyan zseniális az Oscar-díjas A nomádok földje?

A legjobb női főszereplő, a legjobb rendező és a legjobb film díját is elhozta az idei Oscarról. Mit tud Chloe Zhao és Frances McDormand filmje?

Hat jelölést kapott, és ennek a felét díjra is váltotta A nomádok földje. „Mostanában sokat gondolkodom azon, hogyan tudok továbbmenni, ha nehéz a helyzetem, és ilyenkor a gyerekkoromhoz nyúlok vissza. Apukámmal sokszor egy játékot játszottunk, klasszikus kínai verseket próbáltunk felidézni. Az egyik, amire emlékszem, úgy szól: az emberek születésükkor eredendően jók. Óriási hatással volt rám ez a mondat, és máig hiszek ebben, dacára annak, hogy sokszor az ellenkezője tűnik igaznak. De a világ minden pontján találkozom emberekkel, akikben ott van a jóság. Ez inspirál arra, hogy folytassam a küldetésemet” – mondta beszédében a film rendezője, Chloe Zhao. (A gáláról az élő közvetítésünket itt, az összefoglalónkat pedig itt olvashatja.)

Frances McDormand és Chloe Zhao a szobrokkal

A nomádok földje történetét egyetlen egyszerű mondatban össze lehet foglalni: Frances McDormand egy fehér furgonnal járja a gyönyörűen fényképezett amerikai utakat, miközben szinte észrevétlenül kúszik be Ludovico Einaudi néhány meditatív, melankolikus dala. A film igazi mestermű, és nem lehetett nem szorítani azért, hogy az Oscaron is bezsebeljen néhány trófeát, miután letarolta már a többi díjátadót.

Chloe Zhao rendező Jessica Bruder azonos című könyve alapján írta meg A nomádok földje forgatókönyvét, de a főszereplőt ő maga teremtette meg.

A film a 2008-as gazdasági világválság után munka, megtakarítás és támogatás nélkül maradt, furgonokban és lakókocsikban élő, állandóan vándorló emberek életét festi fel a nagyvászonra.

Fernnek (McDormand) átlagos háza, irodai munkája és boldog házassága volt egy nevadai iparvároskában, ám az üzemet bezárták, a várost felszámolták, Fern pedig megözvegyült. Mindent pénzzé tesz, amit csak lehet, vesz egy furgont, útra kel, hogy alkalmi munkákat keressen magának, miközben a nomád közösség tagjaihoz egyre közelebb kerülve tanul meg lüktetni a természet ritmusával, alkalmazkodni a körülményekhez, és főleg túlélni, hogy mindent elveszített.

Ragaszkodik ahhoz, hogy azt mondja jól van, s ha valaki rákérdez, hajléktalan-e, úgy válaszol: nem hajléktalan, csak nincs háza.

Zhao kiváló érzékkel egyensúlyoz a valós és a fikciós elemek között, alkotása néhány ponton sokkal inkább egy dokumentumfilm benyomását kelti, nem mellékesen amiatt, hogy a nomádok többségét a való életben is nomádként élők alakítják, és mert sikerült elkerülnie minden klisét, minden hamis hangot: erre McDormand neve is garancia, aki Fernként megtörten, de a túlélni akarás mágikus erejével megy előre, akár céklabetakarításra, akár vödörbe ürítésre van szükség, vagy csak arra, hogy megértse, a végső búcsú talán nem is létezik.

A nomádok földjét jelölték a legjobb film, legjobb női főszereplő (Frances McDormand), legjobb rendező, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb operatőr, legjobb vágás díjára is, ezekből végül hármat hozott el. Frances McDormand többek között a magyar vonatkozású Pieces of a Woman Vanessa Kirbyjével csapott össze a legjobb női főszereplő kategóriában.

Ezek voltak az év legjobb filmjei - Az idei Oscar-gála jelöltjei, 2. rész

Egyetlen egyszerű mondatban össze lehet foglalni A nomádok földje történetét: Frances McDormand egy fehér furgonnal járja a gyönyörűen fényképezett amerikai utakat, miközben szinte észrevétlenül kúszik be Ludovico Einaudi néhány meditatív, melankolikus dala. De akkor miért hozott el egy rakás fődíjat a legnagyobb díjátadókról?

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság hvg.hu 2021. május. 16. 07:00

És akkor már a fideszes polgármesterek is tiltakoznak a kormány terve miatt

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek az állami támogatás hiánya miatt az önkormányzatok, amelyek most lakásállományukat is elveszíthetik. Közben a kormány benyújtotta az EU-nak a tervet arról, mire költené a koronavírus-válság utáni helyreállítási támogatást, Varga Mihály pedig adócsökkentéseket jelentett be. Ez még úgy is belefér, hogy 800 milliárd forintot folyattak ki a NER-nek a járvány alatt. Az élet pedig megállíthatatlanul drágul Magyarországon. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.