Élet+Stílus T.S. 2019. augusztus. 07. 19:23

Szakácssapka helyett korona

Igen, egy séf fejére is kerülhet korona. Ezúttal éppen egy királyrákos tortáért.

A jazz és a creol/cajun konyha hazájában, New Orleansban rendezték meg az ez évi Nagy Amerikai Tenger Gyümölcsei Főzőversenyt, a Great American Seafood Cook-Off-ot az első augusztusi hétvégén. A különleges gasztronómiai eseményre 2008 óta évente kerül sor az USA-ban. A résztvevő séfeknek minél egyedibb ételeket kell kreálniuk seefoodokból. A rendezvény egyben az amerikai kontinenst körülölelő tengervizek/óceánok növény- és állatvilágának védelmére való figyelemfelhívás is, főszponzora a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA).

A több mint tucatnyi államból érkezett séfeknek az idén is egy óra alatt kellett elkészíteniük a tenger gyümölcseiből készült tételeket. A résztvevők egyébként már az USA különböző államaiban lezajlott előversenyek győzteseiként jutottak el New Orleansba. A James Beard Alapítvány, a Garden & Gun magazin és az Amerikai Kulináris Intézet gasztronómiai szakértőiből és közismert személyiségekből álló bírálóbizottság döntése alapján a 2019-es Amerikai tenger gyümölcsei királyának Nathan Richardot választották. A séf, miután a felajánlott koronát elfogadta, a hagyományos szertartás szerint fél térdre ereszkedett, és óriási ováció közepette megkoronázták. Az „uralkodói jelképet” az előző évi győztes, Ryan Trahan, a Lafayette-i Blue Dog Cafe konyhafőnőke helyezte a fejére.

nola.com

Nathan Richard, aki korábban sok amerikai és európai éttermet megjárt, a Cavan Étterem és Bár vezetőséfje volt eddig. S éppen a mostani versenyhétre esett a váltása, a márciusban nyílt új cajun étterem, a DTB ügyvezető séfje lett, átvéve a konyhai stafétabotot a tulajdonos-séftől, Carl Schaubhuttól. A mai modern cajun-konyha mestere az édesapjától tanult főzni Thibodauxban. Míg nagyapjának növénytermesztési és állattenyésztési ismereteit köszönheti. Az egész család pedig Dél-Louisiana-szerte szenvedélyes halász- és vadászfamíliaként ismert.

Nathan Richard egy izgalmas összetételű, királyrákos, kecskesajttal töltött, sós-édes ízkombinációjú tortával került „trónra”.

Facebook

A New Orleans-i hírportál, a nola.com így méltatja: „Séfként modern cajun ízesítést visz a menükbe, új impulzust adva a megszokott regionális ízeknek”. Amúgy egy sós-édes tortaváltozatát már kóstolhatta a fogékony közönség, az idei New Orleans-i Mardi Gras parti kedvence volt.

wgno.com

S hogy mit csinál Nathan, amikor éppen nem a konyhában sürgölődik a tűzhely körül? Önkéntes tűzoltó! Állítólag a tenger gyümölcseiből azért a bázison is összecsap ezt-azt a társainak.

Facebook