Nem kell érte a fenyőárusokhoz rohanni. Annál inkább valamelyik szuperbe vagy piacra, hiszen legtöbbünkre még úgyis vár egy utolsó bevásárlás.
Remek, gyors, látványos karácsonyi fogásra bukkantunk Emma, azaz Emmanuelle Geoffroy francia-angol nyelvű gasztroblogján.
A palotájáról és kastélyairól híres történelmi városban, Bloisban élő Emmának 10 éves kora óta szenvedélye a főzés-sütés. Igaz, mérnökként diplomázott, de aztán mint háromgyermekes édesanya mégis a tűzhely mellett lelte meg a kiteljesedést. Casserole at Chocolat(e) – Serpenyő és csokoládé – néven jegyzett blogja mellett főzőtanfolyamokat vezet, és megrendelésre is készíti ételeit. Karácsonyi étel- és süteményötleteinek tárháza kimeríthetetlen. Közülük kölcsönöztünk a fenyőfába sütött lazacot, amit Emma előételnek szán, de szerintünk – a mennyiségeket többszörözve – főételnek is remek.
Semmi cicó, csak az alábbiak:
Hozzávalók
1 csomag leveles tészta
20 dkg füstölt lazac
10 cl sajtkrém (vagy más, a lazachoz illő natúr krém)
8-10 szár snidling
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
só
bors
őrölt koriander
őrölt gyömbér
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Osszuk a leveles tésztát két egyenlő nagyságú részre, s egy sablonnal (aki elég ügyes, annak egy kés is elég a szabadkézi rajzhoz) vágjuk ki belőle a fenyőfaformát. Majd az egyiket tegyük félre. A másikat kenjük meg a krémmel, aprítsuk rá a snidlinget, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hintsük meg a korianderrel és gyömbérrel. Helyezzük rá a felszeletelt füstölt lazacot és fedjük be a másik fenyőforma tésztával. Egy olló hegyével vagy késsel a "fán" horizontális bevágásokkal és kis felcsavarással kialakítjuk a fenyőágakat. Ha kész a fenyőfánk, már csak a tejjel összekevert tojássárgájával kell bekenni, és mehet az előmelegített sütőbe. Kb. 15 perc elég is neki, hogy aranybarnára süljön.
Opció: Pesztóval akár zöld lazacos fenyőnk is lehet.