Egy hűsítő hír az augusztus végi melegben: új-zélandi kutatók teljesen konzerválódott gyümölcskenyérre bukkantak a Déli-sarkvidék egyik expedíciós bázisán.
Az Antarktisz örökségvédelmével foglalkozó nonprofit szervezet, az Antarctic Heritage Trust tagjai már több mint 20 ezer tárgyat kutattak fel 1987 óta. A különböző felfedező expedíciók után fennmaradt emlékek között a ruházattól kezdve személyes tárgyakig és a sarkkutatáshoz használt eszközökig sok minden megtalálható. Külön vizsgálati kategóriába sorolják az élelmiszereket, amelyeket nem egy esetben a kutatásért életüket áldozó felfedezők készletéből őrzött meg az idő.
Egy teljesen friss lelet került augusztusban a birtokukba a Viktória-földi Adare-fok expedíciós kunyhójában. A berozsdásodott konzervdobozok között egy süteményes dobozt is találtak. Mint kiderült a pakk eredeti csomagolású gyümölcskenyeret tartalmazott a patinás Huntley & Palmers sütemény- és kekszgyártó cégtől (1822-ben alapított brit világcég, 2006 óta Sudbury-ben, Suffolk megyében található a központja) Az angolok kedvenc süteményfélesége a fagyos sarkköri körülmények között jól konzerválódott, jól megtartotta állagát és az illata is kellemes volt – bár fémdobozát már az idő vasfoga alaposan megmarta.
Az új-zélandi örökségvédelmi társaság specialistái úgy vélik, hogy a 106 évesen is ehető gyümölcskenyér az ismert felfedező és sarkkutató, Robert Falcon Scott kapitány 1910-1913 közötti Terra Nova elnevezésű expedíciójának az elemózsiatárában volt. Mint ismert, Scottnak ez volt a második antarktiszi utazása, amely 43 évesen az életébe került.
A gyümölcskenyeret egyébként Lizzie Meek, az Antarctic Heritage Trust tagja úgy jellemzi, hogy „ideálisan nagy energiatartalmú táplálék az antarktiszi körülmények közt is, s a modern jégtúrák kedvelt élelmiszere”. (Bővebb részletek és érdekességek a www.nzaht.org internetes portálon olvashatók.)