Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#konzerv

HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan változtatta meg a világot a konzerv élelmiszer?

Az ételkonzerv a maga idejében ugyanolyan forradalmi újításnak számított, mint a mai Szilícium-völgyben székelő startupok bármelyik ötlete. Történetéből pedig kiderül, milyen meglepően keveset változtak az innovációval kapcsolatos dilemmák az utóbbi kétszáz évben - mutat rá Tim Harford brit újságíró A gazdaság rejtett logikája című könyvében. Részlet.

Zhvg Dobos Emese

Nyers, fagyasztott vagy konzerv: eloszlatjuk a tévhiteket arról, melyik táplálóbb

A koronavírus-járvány alatt annál jobban csökkenthetjük a fertőzés veszélyét, minél kevesebbszer megyünk bevásárolni és az előre csomagolt termékek is biztonságosabbak. A hazai köztudatban még tartja magát, hogy tartózkodunk a konzervektől és a fagyasztott élelmiszerektől, mert azt hisszük, jóval kisebb a tápértékük. Sokan, még a tudatosan táplálkozók közül sem tudják, hogy számos zöldség esetében sokkal jobban járunk a főttel és a fagyasztottal, mintha „frissen”, nyersen fogyasztanánk.

Élet+Stílus T.S.

106 éve készült – és ehető

Egy hűsítő hír az augusztus végi melegben: új-zélandi kutatók teljesen konzerválódott gyümölcskenyérre bukkantak a Déli-sarkvidék egyik expedíciós bázisán.