Christian Millau újságíró és gasztrokritikus 88 éves volt, társával együtt ő alapította a Gault&Millau étteremkalauzt.
A hosszú ideig napilapoknál dolgozó Millau 1969-ben, kollégájával, a 2000-ben elhunyt Henri Gault-val alapította meg a nevüket viselő étteremkalauzt, amely ma a Michelin után a második legjelentősebb Franciaországban, és a világ 12 országában van jelen.
Az 1970-es évek elején Christian Millau egyik atyja volt a francia főzési szokásokat felforgató nouvelle cuisine mozgalomnak, amely a korábbinál jobban támaszkodott a friss hozzávalókra és az egyszerűbb elkészítési módra.
"Millau az általa felfedezett séfekre, köztük Michel Guérard-ra és Joel Robuchonra támaszkodva, Paul Bocuse-zel szoros együttműködésben forradalmasította a gasztronómia világát 1973-ban, amikor megfogalmazta a nouvelle cuisine világszerte visszhangot kiváltó kiáltványát" - emlékeztetett az étteremkalauz főszerkesztője, Come De Chérisey.
A Gault&Millau a francia iskolarendszer nyomán 1-től 20-ig terjedő ponttal osztályozza a vendéglátóhelyeket.