A karácsonyi ünnepek meghitt hangulata sokszor csak a reklámokból köszön vissza. A valóságban a háziasszony napokkal előtte túlvásárolja magát, kiköltekezik, és mi tagadás végkimerül. Lehet másként is, kevesebb idővel, energiával és pénzzel igazán tökéletes menüt varázsolni a karácsonyi asztalra.
Senkit sem akarunk alapjaiban eltántorítani az évek óta hagyományos ünnepi fogásoktól, de érdemes átgondolni, a főcsapáson maradva milyen lehetőségek vannak még.
Már csak a gyerekek kedvéért is érdemes változtatni kicsit az ünnepi menün. A legtöbbjük nem szereti a halászlét, a rántott ponty is szálkás nekik. Ráadásul az ünnepi, várakozással teli izgalomban minden gyereket csak egy dolog érdekel: mihamarabb legyenek már túl a vacsorán, és bontogathassák ki az ajándékot.A feszült apukák, anyukák, rokonok is ellazulhatnak egy-egy kevésbé "feszes", unos untalanig ismert fogástól. Készíthetjük akár a hétköznapi ételeket is egy kicsit más, ünnepi formában, nem hagyományos tálalással.
A klasszikus menüsorhoz – leves, főétel és desszert – álljon itt pár ötlet:
- A húsleves karácsonykor is jó választás lehet, ilyenkor szinte minden nagyobb bevásárlóközpontban kapható csillag, fenyőfa, esetleg más egyéb, szokatlan formájú levestészta.
- Készíthetünk bármilyen ragulevest, de igazi karácsonyi ízzel és illattal varázsolhat el bennünket a narancsleves, vagy fahéjas almaleves.
- Főfogásként jól variálhatóak a különböző töltött húsok – pulyka, csirke, hal, sertéshús is –, népszerűek a gesztenyés töltelékek, ünnepi lehet az aszalt szilvás-sajtos töltelék, de körte-sajtos párosítás is egyedivé, ünnepivé teheti a fogást. Egy csirkemájas töltelék egy kis konyakkal megbolondítva távolról sem hasonlít a hétköznapi ízekhez.
- A hétköznapi, gyorsan és aránylag olcsón elkészthető sütemények, desszertek, ha új ruhába öltöznek, máris ünnepivé válnak. Adjunk új formát – készítsük el a kedvenceket minitortaként, használjunk egyedi formájú kiszúrókat, de akár kartonból mi is készíthetünk sablonokat.
S most lássunk egy menüt:
Leves, amit a gyerekek is szeretni fognak
/ Korábban elkészült húslevesből akár több adagot is előre lefagyaszthatunk alapléként. Csak elő kell venni és gazdagítani, ízesíteni./
DIÓS SZÁRNYASKRÉM-LEVES
Hozzávalók:
- 1 liter szárnyasból készült húsleves, átszűrve
- 2,5 dl tejszín
- 4 dkg vaj
- 5 dkg darált dió
- 5 dkg durvára vágott, pirított dió
- 1 nagy csomag petrezselyem, apróra vágva
- 1 csipet frissen őrölt szerecsendió 2 csipet őrölt fehérbors
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- Só
- 4 főre két marék zsemlekocka
- + csak felnőtteknek: 2 dl száraz fehér bor
Elkészítés:
Az átszűrt húslevest felmelegítjük, beleszórjuk a darált diót, és hozzáadjuk a fűszereket. Ha forrni kezd, akkor hozzáöntjük és elkeverjük a tejszínben csomómentesre elegyített keményítőt.
A vajon megpirítjuk a zsemlekockát.
A levest apróra vágott petrezselyemzölddel, az arany barnára pirított zsemlekockával, valamint pirított, durvára vágott dióval meghintve tálaljuk.
Extra tipp: Még mutatósabb, ha toast kenyeret pirítunk, és kiszúrjuk csillag, fenyő, szívecske formával, és ezt kínáljuk a leveshez.
Ha csak felnőtteknek készül, a levesbe 2 dl száraz fehér bor is kerülhet, pikánsabb.
Gyors és isteni főfogás
PULYKA FAHÉJAS SÜLT ALMÁVAL
Hozzávalók:
- 1 kiló pulyka felsőcomb
- 4 fej lilahagyma
- 12 dkg vékonyra szelt bacon
- 8 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl fehérbor
- 6-7 közepes alma
- Napraforgóolaj
- Só
- Frissen őrölt fekete bors
- Bazsalikom
- Fahéj
- Porcukor
Elkészítés:
A pulykahúst megmossuk, bekenjük a fűszerekkel és olajjal kikent sütőtálba tesszük. Beborítjuk a vékonyra szelt baconnal. A megtisztított lilahagymát negyedekre vágjuk és körberakjuk vele a hússal tele tálat. A fokhagymát apróra vágjuk, és rászórjuk a hús tetejére.
1,5 dl fehér bort öntünk alá, letakarjuk alufóliával és kb. 40 perc alatt 200 fokon puhára sütjük. Ha kiállja a tűpróbát, lebontjuk az alufóliát.
Az almának kiszedjük a magházát, nagyobb cikkekre vágjuk, és minden darab egyik felét belemártjuk fahájas porcukorba. Körberakjuk vele a pulykahúst, és 10-15 percre visszatesszük a sütőbe, hogy kicsit színesedjen, megpiruljon, az alma megpuhuljon.
Extra tipp: Ha körtével készítjük, még pikánsabb ízt kapunk. Mazsolás rizzsel tálaljuk.
Hagyományos desszert ünnepi formában
MADÁRTEJES MÁKOS GUBA TORTA
Hozzávalók:
- 12 db kifli
- 10 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 1 liter tej
- 10 dkg kristálycukor
- 1 citrom és egy narancs reszelt héja
- 15 dkg őrölt mák
- Hozzávalók a krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dkg kristálycukor
- 3 teáskanál vaníliaesszencia
- 3,5 dl tej
- 4 egész tojás
- 13 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- Kevés őrölt fahéj
Elkészítés:
A langyos tejhez hozzákeverjük a cukrot, a reszelt citrushéjat, az olvasztott vajat, és a tojás sárgákat, a cukrot, a mákot, majd ráöntjük karikára vágott kiflire. Jól átforgatjuk, hagyjuk 5-10 percet állni. Egy kivajazott kerek tortaformába egyenletesen eloszlatjuk a lecsepegtetett mákos kifli karikákat, és 180 okos sütőben 25 percig sütjük.
Amíg hűl, elkészítjük a krémet.
A pudingporból és a tejből elkészítjük a pudingot, hozzákeverjük a 4 tojássárgáját, a vaníliaesszenciát és 5 dkg kristálycukrot. Ha langyos, akkor a 13 dkg vajjal krémes, habosra keverjük.
A 4 tojásfehérjéből a 10 dkg porcukorral kemény habot verünk.
Ha kihűlt a mákos kiflikarika, akkor rárétegezzük a kihűlt vaníliás krémet, majd a kemény tojásfehérje habot. Villával mintázhatjuk a tetejét, és hintsük meg leheletnyi őrölt fahéjjal.
Még szebben mutat, ha a tojásfehérje habot habzsákkal formázva varázsoljuk a torta tetejére.
Extra tipp: a torta tetejét díszíthetjük rumos meggyel, látványosabb és ízben is nagyon jól harmonizál.