Ahogy a közmondás tartja: lustaság fél egészség! Ha ragyogó napsütésben az időnk nagy részét nem a konyhában töltjük, hanem a szabadban, lusta rétest majszolva a fűben, akkor az már egészen egészség.
Felkent gasztrotudatosok minden bizonnyal felhördülnek a lusta receptek láttán, de valószínűleg többen vannak, akik úgy érzik majd, bizony van létjogosultságuk.
Az efféle leírások már a múlt században is nagy népszerűségnek örvendtek, de akkor még talán nem volt igazán bátorságuk az asszonyoknak bevállalni a lusta elnevezést. Így például szórt túrós, gyors lepény néven lelhetjük fel a manapság lusta jelzővel illetett népszerű sütemény receptjét. A gyorsan és különösebb sütős-főzős rutin nélkül is sikerrel elkészíthető fogások nem igényelnek sok időt, különösebb konyhai arzenált, vagy a világ túlsó feléről származó alapanyagokat. Könnyen elkészíthetőek, gyakorlatilag a hozzávalókat csak összekeverjük, vagy egymásra szórjuk, rétegezzük.
A sütemények esetében nem kell tésztát gyúrni, nyújtani, lapokat sütni, formázni, csak egy kicsit ismerni kell, melyik íz mivel harmonizál, betartani az előírt mennyiségeket, és a siker szinte garantált. Annyit azért be kell vallani, hogy látványban lehet, nem annyira tetszetősek, mint időigényesebb társaik, de ízeikben hibátlanok. (Nem mellesleg mi már statuáltunk pár példát az elmúlt években, tessék csak megkeresni régebbi lustamenü tippjeinket: tavaszjáró gulyás, csúnya süti és álgombóc.)
Nagyszerű megoldás lehet egy-egy lusta recept váratlan vendégek érkezésekor, krónikus időhiányban szenvedőknek, kezdő háziasszonyoknak, de még azoknak is, akik konyhatündérként sem átallnak kicsit lustálkodni a konyhában. Ragyogó időben bűn is lenne a konyhában aszalódni – viszont a kirándulásra, kerti partira, víkendre mégiscsak gyárthatunk finomságokat. Lustálkodásra fel!
Lusta asszony túrós rétese
Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró
2 citrom reszelt héja
1 evőkanál vaníliaesszencia
25 dkg rétesliszt
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg vaj
10 dkg mazsola
3 tojás
2,5 dl tejszín (tej is jó, de tejszínnel finomabb)
A száraz hozzávalókat keverjük össze (a réteslisztet ne helyettesítsük finomliszttel, mert ennél a receptnél csomósodhat). A tojást és a tejszínt dolgozzuk össze kézi habverővel. Egy kb. 25x35 cm-es tepsit jó vastagon kenjünk ki a vaj felével, majd szórjuk rá a száraz hozzávalókból nyert keverék felét. Hintsük rá az összemorzsolt túrót és citromhéjat, majd a mazsolát, aztán a túrtós réteget szórjuk meg a száraz keverék másik felével. Az egészet öntsük le egyenletesen a tojásos-tejszínes keverékkel, a tetejére morzsoljuk a maradék vajat és tegyük előmelegített, 180 fokos sütőbe. Kb. fél óra alatt pirosra sül. Langyosan, porcukorral meghintve a legfinomabb. Nyáron idénygyümölcsökkel – eper, málna, áfonya, barack – is szuper.
Lusták csirkéje
Hozzávalók: 1 kiló tengeri só
1 közepes csirke, feldarabolva
A sót terítsük szét peremes tepsiben, és a feldarabolt csirkerészeket rakjuk rá a sórétegre (ha eleve combokat, mellet, szárnyakat veszünk, a darabolásra szánt pár percet is megspórolhatjuk). 180 fokos sütőben süssük ropogósra,pirosra.Addig mi is napozhatunk az erkélyen. A csirkét megszórhatjuk zöldfűszerekkel, de egyéb fűszer nélkül is finom. Kedvenc köretünkkel és salátánkkal tálalhatjuk, vagy csak úgy köröm közé, bolti savanyúsággal.
Lusta lángos
Hozzávalók: 1 kg liszt
1,5 dl langyos tej
2 dl tejföl
3 teáskanál só
3 dkg friss élesztő
olaj a sütéshez
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. Összekeverjük a többi hozzávalót, hozzáadjuk az élesztős tejet és jól kidolgozzuk. A hagyományostól eltérően nem adunk hozzá tojást, nem kelesztjük, nem pihentetjük. A tésztát kis gombócokra osztjuk, kézzel vagy sodrófával lángosokat formázunk belőle és forró olajban kisütjük. Csak annyit süssünk ki, amennyi frissen elfogy. A tészta nejlonzacskóban tárolva a hűtőben (nem a fagyasztóban) egy hétig is elvan. Így, ha ízlett a népeknek, még egy-egy adagot vacsorára, uzsonnára percek alatt frissen tudunk kisütni.