A kakaógyümölcs minden részét felhasználva készítettek csokoládét svájci tudósok
Az új eljárásnak köszönhetően cukrot sem kell használni a gyártás során.
Az új eljárásnak köszönhetően cukrot sem kell használni a gyártás során.
A világ csokiimádói nagyon is tarthatnak attól, hogy drágulása miatt a csokoládé luxuscikké válik a közeljövőben, izraeli kutatók azonban a véletlen és egy háború folytán megoldást találhattak erre a problémára.
A legnagyobb dél-koreai internetes céget alapító és vezető Brian Kimet árfolyam-manipuláció vádjával csukták le.
A Nutriversum hozza vissza a nosztalgikus italport, és újításként két táplálékkiegészítőjüket is elkezdik Bedeco-ízesítéssel gyártani.
Az áremelkedést minden vásárló megtapasztalhatja a boltban, ha édességet vesz, az iparág szakértői szerint azonban a java még hátra van. Mivel nincs kakaótermés, a tőzsdei árak is az egekbe szöktek, ezért újra kell terveznie az iparágnak a működését. Luxuscikkek lesznek a kakaóból készült termékek?
Extrém meleg volt februárban Nyugat-Afrikában, tönkre is tette a tavaszi európai eladásra szánt csokoládé alapanyagát, és sok hasonló húsvétra készülhetünk a következő években.
A klímaváltozás a kakaóra is kihat, ezért a 2023–2024-es szezonban erőteljes terméscsökkenés várható, miközben a globális kereslet növekszik. A Bloomberg szakértője a helyszínen járva megállapította: az afrikai gazdák olyan keveset kapnak a kakaóért, hogy gyors megoldás valószínűleg nem lesz.
A nagy csokoládégyártók szerint ezt a fogyasztók is meg fogják érezni.
Újra pocsék termés várható, ez az áremelkedés elsődleges oka. A vevők mellett a kis üzemek is kifejezetten megszenvedik a magas világpiaci árakat.
Elvitelre - a podcast, amelyben az adott hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el a háttérben és hallgassa meg szerzőink legjobb írásait! Ezen a héten belemerülünk a spiritualitásba, megismerünk egy újabb meghurcolt pedagógust a "vasalódeszkás tanár" tankerületéből és utánajárunk a magyar történelemnek - a szomszédos országok tankönyveiben.
Tudatot nem módosít, de megnyitja a szívet és kreatívabbá tesz – mondják a kakaóval dolgozó szertartásvezetők. Cikksorozatunkban neosámánokkal, táltosok útján járókkal, kutatókkal, pszichológussal és tudásőrzőkkel járunk utána annak, hogy miért fordulnak sokan a spirituális élmények felé, mit keresnek és pontosan mit találnak meg bennük maguknak. Kalandunkat azzal kezdjük, hogy kiderítjük, hogyan léphet a jelentőségéből egyre inkább veszítő egyház helyébe például a kakaó.
A kereslet meghaladja a kínálatot, ezért a határidős ügyletek jóval magasabb árral számolnak mint a jelenlegiek. Talán kicsivel több jut a kakaó előállítóinak is, de a boltok mindenképp emelni fogják az árakat, méghozzá az infláció fölött.