Gazdaság hvg.hu 2024. augusztus. 27. 15:58

A kakaógyümölcs minden részét felhasználva készítettek csokoládét svájci tudósok

Az új eljárásnak köszönhetően cukrot sem kell használni a gyártás során.

Svájci élelmiszertudósok kifejlesztették azt az eljárást, amellyel a teljes kakaógyümölcs felhasználásával készíthető csokoládé, cukor hozzáadása nélkül – írja a BBC

Az eljárás azért jelent mérföldkövet a csokoládégyártásban, mert a gyártók hagyományosan csak a kakaóbabot használják fel, a gyümölcs többi részét eldobják. A csokoládé, amelyet Kim Mishra és csapata a zürichi Szövetségi Technológiai Intézetben fejlesztett ki, tartalmazza a kakaógyümölcs húsának pépjét, levét és héját is. 

Az új csokoládé fő összetevője a kakaógyümölcs édes nedvében rejlik, amelynek íze a kutatók szerint „nagyon gyümölcsös, kicsit ananászos”. Ezt a 14 százalék cukortartalmú levet desztillálják le, hogy egy nagyon koncentrált szirupot kapjanak, amelyet előbb a gyümölcshússal, majd a szárított héjjal kevernek össze, hogy egy rendkívül édes „kakaógél” legyen a végeredmény. Végül ezt adják a kakaóbabhoz, ezért nem kell cukrot használni az eljárás során. 

Az eljárás máris felkeltette a fenntartható élelmiszeripari vállalatok figyelmét. 

(Nyitókép: Juancho Torres / Anadolu via AFP)

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Földes András 2025. február. 17. 06:30

Káosz van Európában, és nem véletlen: épp ez Trump célja

Nem érti, mit miért tesz az amerikai elnök? Itt egy magyarázat az ámokfutásra, amely dominálta a müncheni biztonsági konferenciát. A játékban fontos bábu Orbán és a többi szélsőjobbos politikus. Nem véletlen, hogy az amerikai alelnök a szólásszabadságot védve a fasiszta erők terjedését támogatja.