Aggódhatnak a csokifüggők: tovább drágulhat az édesség, 50 éve nem volt ilyen magas a kakaóbab ára
Újra pocsék termés várható, ez az áremelkedés elsődleges oka. A vevők mellett a kis üzemek is kifejezetten megszenvedik a magas világpiaci árakat.
Negyven éve nem látott szintet ért el a kakaóbab ára. Az első intő jel az volt, amikor februárban–márciusban a londoni tőzsdén a kakaóbab árfolyama átlépte a tonnánként 2000 fontos lélektani határt. Erre évek óta nem volt példa, az azóta eltelt idő viszont folyamatos emelkedést hozott – mondja Nánay Csilla, a cukrászati és gasztronómiai termékeket, alapanyagokat importáló Goodwill National Zrt. vezérigazgatója. Az árak azért is szálltak el, mert az idei főszezonra már kétéves termésdeficittel fordul rá az iparág.
A termelés és a szállítás költségei egyaránt emelkedtek, emellett a tőzsdei spekulációs hatások is érvényesülnek – teszi hozzá Nánay, aki szerint legalább 2024 közepéig számolni kell a kakaóbab árának emelkedésével. A trend megfordulására nincs esély: a termesztésre alkalmas régiók mérete behatárolt, a klimatikus viszonyok egyre rosszabbak, a kártevők okozta pusztítás pedig évről évre súlyosabb. A következő két-három évtizedben akár 30 százalékkal is csökkenhet a növény termőterülete, ahogy a nyugat-afrikai esőerdők szavannává alakulnak át. Eközben a kereslet – például az ázsiai fogyasztás meredek emelkedésével – folyamatosan nő.
A kakaóbab tőzsdei ára 2019 óta – a szezonális hatásoktól megtisztítva – nem emelkedett jelentősen egészen 2022 őszéig. A növekedés tavaly év végén indult be, amikor kiderült, hogy a rossz időjárási viszonyok, valamint a kártevők miatt pocsék lesz a termés. Idén márciusban már 2800, szeptemberben pedig 3600 dollárt kértek egy tonna kakaóbabért. Az idei, várhatóan szintén gyenge betakarítás miatt pedig nem látni az emelkedés végét: az USA-ban immár 3800 dollár felett jár a jegyzés, ez egy év alatt 60 százalékos drágulást jelent. Egy rosszabb hozamú év (pláne, ha zsinórban több követi egymást) mindig kihatással van az árra, ami általában viszonylag lassan, néhány jobb szezon után rendeződik csak – magyarázza Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Hozzáteszi: „a mostani világpiaci árszint valószínűleg jövőre lesz számunkra nagyon fájdalmas”.