Vállalkozás hvg.hu 2024. március. 21. 15:13

Az olcsó húsvéti csokitojást is bukhatjuk a klímaváltozás miatt

Extrém meleg volt februárban Nyugat-Afrikában, tönkre is tette a tavaszi európai eladásra szánt csokoládé alapanyagát, és sok hasonló húsvétra készülhetünk a következő években.

A szokásosnál sokkal drágábban lehet kapni Európa-szerte csokitojásokat másfél héttel húsvét előtt. A BBC arról ír, hogy ennek az oka a klímaváltozás és a nyugat-afrikai szélsőséges időjárás.

Idén februárban ugyanis rendkívüli hőség és szárazság volt Nyugat-Afrika jelentős részén, 40 fok fölötti hőmérsékletekkel, ezt pedig a szélsőséges hőmérsékletre nagyon érzékeny kakaófák közül sok nem bírta ki. Elefántcsontpart és Ghána szokásos kakaótermésének jókora része így kiesett, ami pedig megmaradt, az közel a kétszeresére drágult. A csokoládégyárak megpróbálják nem az egész drágulást ráterhelni a vásárlóikra, hogy azért még maradjon vevőjük, de így is gyakori a másfélszeres áremelés.

A klímaváltozás okait és hatásait elemző World Weater Attribution úgy számol, hogy az emberi tevékenység nagyjából megtízszerezte az esélyt, hogy hasonlóan forrók és szárazak legyenek az afrikai februárok, és ha nem változtatunk a mostani folyamatokon, akkor hamarosan minden második év hasonló károkat okozhat ott.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.