III. Károly betiltotta udvaránál a hízott kacsa-, illetve libamájat
Az uralkodó régóta helytelenítette az ínyencségek fogyasztását, leginkább a tömésnek nevezett kényszeretetés gyakorlata miatt, amit állatkínzásnak tart.
Az uralkodó régóta helytelenítette az ínyencségek fogyasztását, leginkább a tömésnek nevezett kényszeretetés gyakorlata miatt, amit állatkínzásnak tart.
A francia Gourmey cég 3 milliárd forintyi befektetést kapott, hogy laboratóriumi körülmények között készítsék el a tökéletes hízott kacsamájat.
A januári áfacsökkentés után főleg a nagyobb üzletekben lett olcsóbb a baromfihús. A madárinfluenza miatt a karácsonyi kacsacomb veszélybe került.
A lehető legrosszabbkor, néhány héttel az év végi ünnepek előtt, november legvégén észlelték a H5N8-as madárinfluenza vírust Délnyugat-Franciaországban. Ez a régió a francia kacsatenyésztés fellegvára és a legnagyobb forgalmat karácsony és szilveszter táján bonyolítják le.
Azonnali termékvisszahívásra kötelezte a Kurunczi Hús Bt.-t a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága, miután a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy libamáj megjelöléssel kacsamájat forgalmaztak.
A világ különböző pontjairól érkeztek a minap Michelin csillagos séfek Budapestre, a Sofitel Budapest Chain Bridge meghívására. Alain Caron, Patrick Jeffroy és Chris Salans főzőkurzusán jártunk, ahol egy kacsamáj receptet is bezsebeltünk.
Ausztriából jött haza, hogy újra megnyithasson a Babel étterem, azt vallja, hogy mindig legyen a tányérban valami, ami játékos és figyelemfelkeltő. Konyhája maszkulin, francia és magyar alapokon nyugszik, gyűjti a régi szakácskönyveket, hisz a hagyományokban. Lőrincz Györggyel, a Babel étterem séfjével Tokajban, a Dobogó Pincészetnél tett látogatásunkkor beszélgettünk, ahol vendégséfként Zwack Izabella boraihoz készített családias, rusztikus ebédet a vendégeknek. Egy receptet is megosztott velünk.
A magyar-francia gasztronómiai kapcsolatok élénkítésére bíztat a két Michelin-csillagos séf, Cyril Haberland, aki a héten a Francia Intézet és a Sofitel Budapest Chain Bridge meghívására Budapesten járt. A neves séf mottója: „Jó hozzávaló, helyes íz, és tökéletes elkészítés”.
A liba- és a kacsamáj közötti különbségekre, illetve tudatosabb vásárlásukra is felhívják a figyelmet az V. Libamájfesztiválon – közölték a szervezők.
A magyar terméknek álcázott importárunak tűnő kacsamájpástétomról kiderült, hogy magyar kacsák magyar májából és zsírjából készül, csak éppen Csehországban csomagolják. Surján szerint nem ő lőtt bakot, hanem az Index és ezt egy fotóval próbálja igazolni.
A hízott máj világtermelésének 90 százaléka ma már kacsamáj, nem pedig liba - többek között ez derül ki abból az interjúból, amelyet a Bűvös Szakács készített Lóka Csabával, aki több mint húsz éve foglalkozik hízott liba- és kacsamájjal. Mivel azonban a libamáj népszerűbb, sokszor a kacsamájat is ez alatt a címszó alatt adják el.
Harmincezer növendék kacsa pusztult el egy épületben, amely kigyulladt és kiégett hétfőn Kiskunhalas közelében.