Gazdaság hvg.hu 2016. december. 09. 17:05

Ráfáztak a madárinfluenzára a francia kacsatenyésztők

A lehető legrosszabbkor, néhány héttel az év végi ünnepek előtt, november legvégén észlelték a H5N8-as madárinfluenza vírust Délnyugat-Franciaországban. Ez a régió a francia kacsatenyésztés fellegvára és a legnagyobb forgalmat karácsony és szilveszter táján bonyolítják le.

De most baj van, mert Európán kívülre csakis vírusmentes területről lehet májat exportálni. Franciaország a világ első számú kacsamájexportőre és ilyenkor a japán és az észak-amerikai piac a legnagyobb felvevő. De most nem indulhatnak el a szokásos karácsony előtti májszállítmányok a tengeren túlra. Egy kis magyarázat: ha a töméssel ízletesre növelt, zsíros májról beszélünk, mi magyarok libamájra gondolunk és a piacokon is libamájat árulnak. A franciák viszont a hízott kacsa máját fogyasztják elsősorban és ezt is exportálják. Persze a francia szupermarketekben libamáj is kapható, de ez többnyire import termék, és gyakran Magyarországról származik.

A november végén felfedezett vírus már három kacsatenyésztő megyére is kiterjedt, eddig több mint húszezer állatot kellett megölni és a járványnak még nincs vége. Legutóbb két éve észlelték errefelé az ominózus vírust, akkor a teljes termelés negyede veszett el.

A nemzetközi szabályok szerint Európán kívülre nem exportálható kacsamáj fertőzött területről. Európán belül viszont forgalmazható a délnyugat-franciaországi kacsamáj. A kutatások szerint a H5N8-as vírus az emberre semmilyen veszélyt nem jelent és a máj minőségét sem befolyásolja. Ezt emelte ki Marie-Pierre Pé, a termelőket tömörítő szervezet elnöke is és azt mondta:

A helyzet rossz oldala az exportbevétel kiesése, viszont a hazai és az európai piacra több kacsamáj jut.

Nem biztos, hogy az elnök asszony optimizmusát igazolják majd a bevételek. Kétségtelen, hogy a franciák karácsonykor és szilveszterkor rengeteg kacsamájat fogyasztanak. De nem biztos, hogy a fogyasztókat megnyugtatja a tudományos szakvélemény, mely szerint a madárinfluenza az emberre nem jelent veszélyt.

Az ünnepi asztallal kapcsolatban más gondok is vannak. Például az egyre népszerűbb bio lazacról kiderítették, több káros anyagot tartalmaz, mint a hagyományos tenyészetből kikerülő lazac. A másik rossz hír pedig az, hogy idén iszonyúan kevés szarvasgomba termett a leghíresebb francia termő körzetben, Périgord környékén. A lazac és a szarvasgomba is része az ünnepi menünek, de kérdés, hogy idén milyen lesz a választék, és ha lesz kínálat, akkor milyen áron.

Legyűrték az állatvédők a bíróságon a francia kacsatömőket

2013 novemberében az L214 francia állatvédő egyesület titokban videóra vette a kacsatömést egy nyugat-franciaországi állattenyésztő telepen. Franciaországban a kacsamáj az igazi ínyencség, bár libamáj is kapható, de az többnyire import termék, például Magyarországról.

zöldhasú
Hirdetés