Úszó halfarmokat telepít Kína, egyetlen ilyen telep 4000 tonna halat szállíthat le
Tudományos háttérszél is segíti azt a projektet, aminek célja, hogy Kína környezetkímélő módon tenyésszen halakat.
Tudományos háttérszél is segíti azt a projektet, aminek célja, hogy Kína környezetkímélő módon tenyésszen halakat.
Száraz vagy csak félig telt medrek, kilógó halhátak jellemzik a dunántúli völgyekben fekvő halastavak nagy részét. A térség haltermelésének ötöde van veszélyben az aszály miatt. A hazai hal viszont nem csak emiatt drágul ősszel.
Egy különös baleset eredményeként 50 ezer, korábban fogságban tartott lazac került ki az ausztrál vizekbe. Helyi környezetvédők szerint a halak károsíthatják a környezetet.
Közérdekből kisajátítja az állam a falu legnagyobb munkáltatójának halastavát, ami ötven éve sok helyi megélhetését is biztosítja. A tórendszer természetvédelmi terület, ezért viszi az állam, de a helyieket az izgatja, hogy vajon folytathatják-e a halgazdálkodást, vagy sem.
Nagyon kevés halat eszünk, ez európai összevetésben még szembetűnőbb. Az EU statisztikái szerint egy magyar polgár 5,3 kilogramm halat fogyaszt évente. Egy portugál majdnem 57-et. De lesz-e változás?
A magyarok alig esznek halat, egy akasztói vállalkozó mégis meglátta a fantáziát ebben az üzletágban. Szabó József a virágkertészetről váltott, pedig saját bevallása szerint annyit tudott a halról, hogy vízben úszik. Pontya mára a legjobb budapesti éttermek étlapjára is felkerült.
A hortobágyi halgazdásogban pusztítanak a kormoránok és a vidrák. Az állatok ellen védekezni is alig lehet, mert védettek.
Európai uniós forrásból több mint 2 milliárd forintos ökoturisztikai megaberuházás kezdődik a Hortobágyon a helyi halgazdaság, génmegőrző kft. és a nemzeti park együttműködésének eredményeként - jelentették be szerdán, a Nagyhortobágyi csárdában tartott projektindító rendezvényen.
Az éves halfogyasztás mára meghaladja a négy kilogrammot fejenként, ami jelentősen alulmúlja a 22 kilogrammos uniós átlagot, de több a korábbi, három kilogramm körülinél.