Biztatóan javul a magyar halfogyasztás
Az éves halfogyasztás mára meghaladja a négy kilogrammot fejenként, ami jelentősen alulmúlja a 22 kilogrammos uniós átlagot, de több a korábbi, három kilogramm körülinél.
Az eddigi összesítések szerint az idei év sokkal jobb volt a haltermelőknek, mint a tavalyi, a nehézségek ellenére az ágazat szereplői nyereségesek tudtak maradni - írta szerdai számában a Világgazdaság.
A lap szerint a halgazdaságokat halmozottan sújtja a használatarányos útdíj, illetve az, hogy az élőállat-szállítás nem lett ingyenes. A növekvő szállítási költségek és az év elején még magas takarmányárak ellenére a haltermelők erős közepes évet zárhatnak.
A Világgazdaságnak Lévai Ferenc, az Aranyponty Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója és a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsának társelnöke fontos eredménynek nevezte a hazai halfogyasztás növekedését. Az éves halfogyasztás mára meghaladja a négy kilogrammot fejenként, ami jelentősen alulmúlja a 22 kilogrammos uniós átlagot, de több a korábbi, három kilogramm körülinél.