Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#botulizmus

hvg360 HVG

Végre sikerülhet kicselezni a botoxot

Bár a botox szó elsősorban a kozmetikából lehet ismerős, ezért ártatlannak tűnhet, egy rövidítésről van szó, amely egy valójában igen veszélyes idegméregre, a botulinum toxinra utal (szépészeti célokra természetesen az egészségre veszélytelen koncentrációban használják).

Vállalkozás MTI

Csiperkés-botulizmusos pesto: megszólalt a termelő

A gyanúba került termelő, Keksz Zsolt közölte: őt a Nébih másképp tájékoztatta, mint a nyilvánosságot. Neki azt mondták, csak részeredmények vannak. Az pedig egyszerűen nem igaz, hogy a szarvasgombapesto csiperkéből készült – írta.

Vállalkozás MTI

Botulizmus: csiperkéből készítették a szarvasgomba pestót

A vizsgálatban érintett egri kistermelő készítette azokat az élelmiszereket, amelyek miatt botulizmusban betegedett meg több ember – közölte kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 60 nappal meghosszabbította az élelmiszerbiztonsági vizsgálatot, eredmény augusztus végére várható. Eddig egyebek mellett az derült ki, hogy a szarvasgomba pestóban nem sok szarvasgomba volt.

Itthon hvg.hu

Kenőmájas ölt meg kis híján egy győri férfit

Az intenzív osztályon kötött ki az a 37 éves győri férfi, aki három hete lejárt szavatosságú kenőmájast evett. A botulizmus nevű betegséget kapta meg, amelyet kolbászmérgezésként is emlegetnek. Már túl van az életveszélyen, de legyengült és sokat fogyott – derül ki a Kisalföld cikkéből.

Gasztro MTI

Fesztiválon is árulhatták a veszélyes magyar élelmiszert

Elképzelhető, hogy a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhattak olyan termékeket, amelyek fogyasztása a botulizmus nevű betegséget okozhatja - közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos és Sinkó-Káli Róbert, a megye tiszti főorvosa vasárnap az MTI-vel.

Gasztro hvg.hu

15 tipp a biztonságos disznóvágáshoz

Hétvégére megérkezik a hideg, amely jól jön a disznóvágásokhoz is. Annak érdekében, hogy az esemény csak örömöt okozzon a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos húsfeldolgozás feltételeiről.