Csiperkés-botulizmusos pesto: megszólalt a termelő
A gyanúba került termelő, Keksz Zsolt közölte: őt a Nébih másképp tájékoztatta, mint a nyilvánosságot. Neki azt mondták, csak részeredmények vannak. Az pedig egyszerűen nem igaz, hogy a szarvasgombapesto csiperkéből készült – írta.
Visszautasította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állításait Keksz Zsolt.
Keksz cége a gyanú szerint érintett a júniusi botulizmus megbetegedések előidézésében. Az egri kistermelő hangsúlyozta, hogy az eddigi információk alapján valamennyi megvizsgált minta negatív volt.
Keksz Zsolt valótlannak nevezte a Nébih azon állítását, hogy a szarvasgombapesto nem szarvasgombából, hanem vásárolt csiperkegombából készült, szarvasgombás olaj ízesítéssel. Kiemelte, hogy a szarvasgombás pesto csiperkegombából, szarvasgombából, olajból, sóból és borsból készül. Ezek megtalálhatóak a termék címkéjén is. Szerinte a vizsgálatok nem mutathatták ki azt, hogy a termék nem tartalmaz szarvasgombát, mivel az szabad szemmel is látható és ízlelhető – írta szerdai közleményében.
Kifogásolta a Nébih azon kijelentését is, hogy ő állította elő a botulizmust okozó termékeket. Hangsúlyozta, megkeresésére a hivatal azt válaszolta, hogy az ügy folyamatban van, csak részeredmények vannak, és a termelő eddigi rendelkezésére álló információk alapján minden vizsgálat negatív.
Nébih: Csiperkéből volt a pesto
A Nébih még kedden közölte: júniusi botulizmusmegbetegedések előidézésében érintett termékeket az egri kistermelő állította elő, két termék, a szarvasgombapesto, illetve a humusz a "gyanúsítottak", és az már kiderült, hogy a szarvasgombapesto nem szarvasgombából, hanem vásárolt csiperke gombából készült, szarvasgombás olaj ízesítéssel.
Hozzátették ugyanakkor azt is, hogy a fertőzött termékeket nagy valószínűséggel 2013 második felében gyártották, de termelési dokumentumok hiányában nem lehetett beazonosítani a tételeket. Az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 60 nappal meghosszabbította az élelmiszer-biztonsági vizsgálatot.