Három év eltiltást kapott a szarvasgombás pesto gyártója
Másfélmilliós bírság mellett 3 évre a tevékenység gyakorlásától is eltiltották azt az egri kistermelőt, akinek szarvasgombás pestójával kapcsolatban felmerült a botulizmus mérgezés gyanúja.
Másfélmillió forint bírság megfizetésére kötelezte, kistermelői regisztrációját törölte, és 3 évre eltiltotta a tevékenység gyakorlásától az első fokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a szarvasgombás pesto okozta botulizmus esetben érintett kistermelőt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.
A járványügyi nyomozás alapján megerősítést nyert, hogy a botulizmus megbetegedésért a kistermelő által gyártott termék tehető felelőssé, a határozat nem jogerős – áll a közleményben.
A kistermelő nem fellebbez az élelmiszerbiztonsági hatóság döntése ellen. Keksz Zsolt az MTI-nek elmondta: a hatóság közel 350 termékét vizsgálta meg, de a bírságot nem megbetegedések okozása miatt kapták, mivel egyetlen termékben sem mutatták ki a kolbászmérgezést okozó baktériumot. Azonban mivel az előírt 120 fok feletti hőkezelést nem tudták teljesíteni, nem lehetett kizárni, hogy nem a termékei okozták a megbetegedéseket.
Hozzátette, hogy a hatóság előírásának megfelelően a meglévő raktárkészletet megsemmisítették, de ezt ettől függetlenül is megtették volna. Tájékoztatott arról is, hogy a kistermelői kereteket kinőtték, nem tudtak volna már a jövőben a jogszabályoknak megfelelően működni, illetve a 40 kilométeres árusítási körzetet is túllépték. Elnézést kért minden érintettől, és közölte: termékeit az átszervezést követően azonos néven, de új technológiával fogják legyártatni a hatóságokkal együttműködve.
A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint a járványügyi nyomozás alapján megerősítést nyert, hogy a botulizmus megbetegedésért a kistermelő által gyártott termék tehető felelőssé, a határozat nem jogerős. A közlemény kiemeli: a pesto előállításához használt technológia nem volt megfelelő, mert a botulizmusért felelős Clostridium botulinum (Cl. botulinum) spórák túlélését nem akadályozta meg. A termékek készítéséhez használt konyhai befőző készülék akkreditált laboratóriumi mérései alapján megállapítható, hogy az alkalmazott technológiai eljárás - maximum 95 fok, 120 perc - a Cl. botulinum spórák elpusztítására nem alkalmas, mivel azokat csak 120 fok fölött, magas nyomáson lehet elpusztítani. A hatósági vizsgálat feltárta, hogy az egri kistermelő számos, a kistermelőkre vonatkozó élelmiszerbiztonságot garantáló jogszabályt is megszegett.