2014. június. 30. 16:41 hvg.hu Utolsó frissítés: 2014. június. 30. 17:11 Itthon

Kenőmájas ölt meg kis híján egy győri férfit

Az intenzív osztályon kötött ki az a 37 éves győri férfi, aki három hete lejárt szavatosságú kenőmájast evett. A botulizmus nevű betegséget kapta meg, amelyet kolbászmérgezésként is emlegetnek. Már túl van az életveszélyen, de legyengült és sokat fogyott – derül ki a Kisalföld cikkéből.

A győri férfi nem az Egerben gyártott szarvasgombás ételektől betegedett meg. Ő három hete, hétvégén lejárt szavatosságú kenőmájast evett. Rosszul lett, egész nap hányt, szédült, de azt hitte, gyomorrontást kapott. Másnapra elmúlt a hányás, viszont kettős látás lépett felé nála, ezért bementek párjával a győri kórházba. Intenzív osztályra került.

Tamás László János, a kórház főigazgatója szerint a férfi állapota drámaian romlott, de az az orvos, aki megvizsgálta, azonnal rájött, hogy botulizmusról van szó. Nagy dózisú mérgezéssel álltak szemben, amely az agytörzset megtámadta. Később a beteg tüdőgyulladást, vérmérgezést is kapott, hetekig kétséges volt, hogy felépül-e egyáltalán – olvasható a cikkben.

Németországból kértek neki gyógyszert, mert ott van annak a cégnek a központja, ahol erre a betegségre ellenanyagot gyártanak. Egy dózis kétmillió forintba kerül.

A férfi három hétig élet-halál között lebegett, egyszer sikerült levenni a lélegeztetőgépről, de az állapota újból romlott, így visszakerült. Végül a múlt hét végén került ki az intenzív osztályról, de haza még nem engedték.

A kenőmájast egy áruházláncnál vették. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal országos központjában is megvizsgálták a mintákat, megállapították, hogy „a 2 hete lejárt, félkilós májas maradéka botulotoxin-pozitív eredményt adott. Ennek a konkrét májasnak a fogyasztása egyedi megbetegedést okozhatott" – közölték a sajtóosztálytól.

Hozzátették: a hatóság „kizárta a gyártás vagy kereskedelmi tevékenység során való szennyeződést”.

A megbetegedett férfi azt mondta, hogy ezután minden élelmiszernek megnézi a szavatosságát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?