Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#Mautner_Zsófi

hvg360 Nemes Nikolett

Mautner Zsófi: Egyáltalán nem igaz, hogy a vidéki konyha a hús krumplival

Új szakácskönyvvel jelentkezett Mautner Zsófi, aki, bár bevallottan a nemzetközi, egzotikus fűszerekben gazdag, ázsiai és közel-keleti ízek rajongója, ezúttal egy alföldi falu, Kunmadaras gasztronómiai örökségéből merít. Ami egyben családi örökség is, a gyerekként ott töltött nyaraknak, a nagyszülők verandás házának emléke, a pompás húsleveseké, a sparhelten készülő kacsasülté és a roppanós barackbefőtteké. Egyebek között arról beszélgettünk vele, hogyan lehet visszahozni a nosztalgiával átitatott ízélményeket, elképzelhető lesz-e fügével, amit régen a barackos gombóc jelentett, és hogy miért kegyetlen a téli falu. Interjú.

Élet+Stílus hvg.hu

Mautner Zsófi: Látom, ahogy eszement helyzetben küzdenek a barátaim

Az idei évhez hozzátartozott a szorongás, a pánik, a veszteség – vonja meg a mérleget 2020-ról Mautner Zsófi, akinek megrendítő volt látni, ahogy a gasztronómiában és vendéglátóiparban dolgozó kollégái és a barátai a túlélésért küzdenek. De sokat jelent számára, hogy a civilek is küzdenek azokért, akik rászorulnak. Például egy szendviccsel.

Kult hvg.hu

Bombera Krisztina: Egészségesebb országokban következménye van az oknyomozó munkának

"Kevésbé egészséges, kevésbé szerencsés országokban" pedig az újságírók "dokumentálnak a jövő számára" - mondja Bombera Krisztina a novemberben induló 16. Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál beharangozó videójában. Ő és Mautner Zsófi gasztroblogger három remek filmet ajánlanak, amiket nem érdemes majd kihagynunk.

Gasztro Roma Sajtóközpont

Baranyai káposztás lecsó – Mautner Zsófi roma ételeket főz IV.

Nem kell hozzá se kanál, se villa. Akkor is készül, amikor nem kapni bele paprikát, paradicsomot. A Baranyában élő beások eledele a káposztás lecsó – ezt főzi Mautner Zsófia gasztroblgger és Tonté Barbara, a Romani Gastro egyik háziassszonya mecseki vendégségben. A Masina mesék folytatódik.

Kult Roma Sajtóközpont

Szabolcsi bokolyi – Mautner Zsófi roma ételeket főz III.

Vakaró, bodag, sőt, bodak, punya, bokolyi – a különböző cigány csoportok nevezik így az egyébként a világ minden táján ismert, egyszerűen és olcsón elkészíthető házi kenyérfélét. Margit néni ragaszkodik a bokolyi elnevezéshez, mert anyanyelvén, cigányul, azaz romani nyelven így hívják. A Masina mesékben Mautner Zsófia gasztroblogger és a Romani Gasrto háziasszonyai főznek együtt roma emberekkel.

Gasztro T.S.

Béke a konyhában

Az utóbbi évek egyik legnagyobb konyhai bestsellerét együtt jegyzi egy izraeli és egy palesztin szakács. Eddig nyolc nyelvre fordították le, az angol változata félmillió példányban kelt el az USA-ban és az Egyesült Királyságban.

Élet+Stílus Tamási Katalin

A tökéletes makaron titkai - egy amatőr feljegyzései

Az aprócska makaron a múlt század elején Párizsból indult világhódító útjára, és népszerűsége máig töretlen. Az utóbbi években nálunk is divatos lett: magára valamit adó cukrásznak illik előállni a saját makaronjaival. De egyre többen próbálkoznak otthon is a „szendvics sütivel”. Íme, egy lelkes és kitartó hívő makaron-története. Az újabb hosszú hétvégén mi is próbálkozhatunk.