Zhvg hvg.hu 2021. július. 14. 18:53

Több szén-dioxidot bocsát már ki az amazóniai esőerdő, mint amennyit elnyel

Egy új kutatás szerint az erdőirtás és a tüzek közös hatása, hogy mára nem akadályozza, hanem előidézi a klímaváltozást az esőerdő.

Több mint egymilliárd tonna szén-dioxidot bocsát ki az Amazonas-medencében található esőerdő, ezzel több üvegházhatású gázt juttat a levegőbe, mint amennyit el tud nyelni – írja egy friss kutatás alapján a Guardian. A vizsgálat szerint a tendenciáért az erdőirtás és a folyamatos erdőtüzek a felelősek.

A kutatók az elmúlt évtizedben 4500 méteres magasságból, repülőkről vett mintákból vizsgálták a trópusi esőerdő levegőjének minőségét. A legnagyobb kártevőnek az erdőtüzeket találták, amelyet gyakran szándékosan idéznek elő Brazíliában, hogy helyet csináljanak a jórészt exportra szánt marhagazdálkodásnak és szójatermesztésnek. Az ország szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro viszont azt mondta, az Amazonas "az övék", és az erdőirtási statisztikák hazudnak, így meglehet, hogy nagyobb nemzetközi együttműködésre lesz szükség az esőerdő pusztulásának megállításához.

A fák nem csupán a szén-dioxid elnyelésében, de párologtatásuk révén az esők kialakulásában is fontos szerepet játszanak. Az erdőirtás így egy ördögi kört nyit meg: ha kevesebb csapadék esik, szárazabb lesz az éghajlat, több lesz a tűz, és a természetes pusztulás is, ezzel pedig kevesebb fa egyre kevesebb esőt tud majd előidézni.

tudatos mindennapok
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?