Zhvg hvg.hu 2021. február. 14. 15:20

Nem is tudják még az allergiások, milyen rossz hír lehet számukra a klímaváltozás

Egy új kutatás eredményei azt mutatják, hogy Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is jóval hosszabb, és intenzívebb pollenszezont eredményez a változó éghajlat.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

30 évre vonatkozó adatokat elemeztek ki kutatók, hogy képet kapjanak arról, milyen összefüggés van a klímaváltozás, valamint a pollenszezon között.

Arra az eredményre jutottak, hogy Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban a 60 vizsgált mérőpont adatai alapján, hogy a pollenszezon 20 nappal korábban kezdődik és 8 nappal tovább tart – számolt be a CNN.

A pollenek koncentrációja is körülbelül 20 százalékkal nőtt a vizsgált időszak alatt.

Azért is fontos a tudósok szerint, hogy a pollenekre gyakorolt hatását is vizsgálják a változó éghajlatnak, mert ez légzőszervi megbetegedésekhez, szénanáthához és asztmához vezetnek.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.