Zhvg hvg.hu 2021. február. 14. 12:10

Újabb összefüggésre mutattak rá tudósok a koronavírus-járvány és a klímaváltozás között

A korábban cserjés növényzet helyett a változó éghajlat miatt mostanra sok terület szavannává és lombhullató erdővé vált, ami kifejezetten kedvező a vírusokat hordozó denevéreknek.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Először szolgáltak kutatók közvetlen bizonyítékkal arra, hogy a klímaváltozás tehető felelőssé a koronavírus-járvány kitöréséért. A változó éghajlat ugyanis az oka, hogy egyre több denevér él már a kínai Jünnan tartományban, ahonnan a feltételezések szerint kiindult a koronavírus-járvány – számolt be a hírről a Science Daily.

Dél-Kína a denevérektől kiinduló vírusok valóságos járványgócpontjává válhat a kutatók szerint.

A Science of the Total Environmentben megjelent tanulmányukban arra mutattak rá, hogy a dél-kínai Jünnan tartományban, valamint Myanmarban és Laoszban is jelentős változáson esett át a növényzet az elmúlt évszázad során. A változó éghajlati viszonyok miatt pedig - aminél közrejétszik az emelkedő hőmérséklet, a napsütés és a szén-dioxid kibocsátás is - a korábbi trópusi cserjés növényzet trópusi szavannává és lombhullató erdőkké vált – ez pedig igencsak kedvez a denevéreknek.

Jünnanba a vizsgált időszak alatt 40 új denevérfaj költözött be – és velük együtt 100 újabb, denevérektől kiinduló megbetegedés a tudósok szerint.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a világjárványok kiindulásának vizsgálata szempontjából is fontos, hogy többet tudjunk a klímaváltozás, és a potenciális vírusokat hordozó denevérek megváltozó élőhelyének a kapcsolatáról.

A legtöbb, denevérek által hordozott vírus közvetlenül nem tud „átugrani” az emberre. Arra is kitértek azonban, hogy jelenleg a világ denevérpopulációja 3000 különböző típusú koronavírust hordoz – egy denevér átlagosan 2,7-et – anélkül, hogy bármilyen tünetet mutatnának.

Az viszont ránk nézve rossz hír, hogy a klímaváltozás következtében átalakuló élőhelyük miatt ezek a vírusok már az emberekre is veszélyesek, mert fejlődhetnek és átterjedhetnek más fajokra is.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át

Szabó Beatrix: A vállalati felelősségvállalás nem egyenlő az óvodai kerítésfestéssel

Gyorsan változó és kiszámíthatatlan világunkban időről időre újra kell definiálnunk az olyan divatos, már-már túlhasznált fogalmakat, mint a társadalmi felelősségvállalás vagy a fenntarthatóság. A Covid-járvány világszerte ráirányította a figyelmünket a nem fenntartható vagy működésképtelen gyakorlatokra, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül – sem egyéni, sem társadalmi szinten. Eljött az idő, hogy ezt széles körben is felismerjük, és saját lehetőségeinkhez mérten tegyünk a változásért.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.