Zhvg hvg.hu 2021. január. 11. 11:01

Vetéléshez is vezethet a szennyezett levegő

Dél-Ázsiában a legmagasabb a légszennyezettség és a vetélések száma is, így a tudósok a kettő közötti összefüggést vizsgálták.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Azok a dél-ázsiai terhes nők, akik magas légszennyezettségnek vannak kitéve, nagyobb arányban szenvedhetnek el vetélést és a koraszülés kockázata is nő – figyelmeztet egy új, a Lancet Planetary Health szaklapban megjelent kutatás, amelyről a CNN számolt be.

Dél-Ázsiában a legszennyezettebb a levegő és a vetélések száma is ott a legmagasabb a világon, így a tudósok a kettő közötti összefüggéseket kutatták.

A kutatók eredményei szerint a szennyezett levegő a legérintettebb térségekben – így Indiában, Bangladesben és Pakisztánban – évente majdnem 350 ezer vetélésért tehető felelőssé. A kutatás során több évtizedre vonatkozó egészségügyi adatokat és kérdőíveket vetettek össze a légszennyezettséget mutató műholdas felvételekkel.

A tudósok szerint, ha Indiában az Egészségügyi Világszervezet által megadott határértéken belül tartották volna a légszennyezettséget, s így a szállópor-koncentrációt, az a vizsgált időszak alatt (így 2000 és 2016 között), Indiában megelőzhető lett volna a vetélések körülbelül 7 százaléka.

A kutatás eredményei szerint egyébként a vidéken élő és az idősebb várandós nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve a légszennyezettség miatt a terhességük alatt, mint a városokban élő, fiatalabb nők.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy további kutatásokra van szükség, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogyan is befolyásolja a terhességet a légszennyezés, azonban azt kihangsúlyozták, hogy a főként a közlekedés és a fosszilis tüzelőanyagok révén keletkező légszennyezettség biztosan jelentős kockázatot jelent a terhes nők számára a szegényebb és a közepes jövedelmű országokban.

Zhvg
A sorozat további cikkei
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.