Zhvg hvg.hu 2020. október. 26. 10:17

Depresszióval küzd? A légszennyezés is lehet az oka

Kétszer nagyobb eséllyel küzdenek mentális betegségekkel azok, akik szennyezett levegőjű területeken élnek.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A városok levegőminősége és a mentális betegségek közötti összefüggést kutatták brit tudósok. Eredményeik szerint, ha már ha egy kicsit is emelkedik a légszennyezés, jelentősen nő a depresszióval küzdők száma – mutat rá egy új kutatás, amit a Guardian szemlézett.

Az Imperial College kutatói több mint 1000 brit felnőttet követtek nyomon 5 éven keresztül. Megállapították, hogy ha az autók kipufogógázából eredő nitrogén-dioxid szintje csak egy kicsit is emelkedett a levegőben, az máris 39 százalékkal emelte a mentális megbetegedések kockázatát. A szintén a fosszilis üzemanyagok égetéséből és az autók működéséből származó szálló por koncentráció 18 százalékkal növelte meg ugyanennek az esélyét.

A kutatók azt is hozzátették, hogy számos tényező befolyásolja a mentális betegségek kialakulását.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.