Már csak azzal százezreket spórolhatnának a háztartások, ha a hűtőbe raknák az ételeket.
Magyarországon a megvásárolt élelmiszerek több mint egynegyedét kidobják, e mennyiség nagy részét a készételek teszik ki. Az élelmiszerpazarlás évente közel 600 ezer forintot is kitehet egy háztartásban – derült ki a Samsung legújabb kutatásából.
Az idei év korlátozásai mindenkit tudatosabb bevásárlásra ösztönöztek, a felmérés azonban arra mutat rá, hogy a megvásárolt ételek tárolásában már kevésbé vagyunk előrelátóak. Amiatt, hogy nem megfelelően használjuk a konyhai tárolókat és nem rakjuk hűtőbe az élelmiszereket, százezreket dobunk ki.
Leggyakrabban gyümölcsöket dobnak ki a magyarok:
- a legtöbben rossz helyen tartják a körtét (76 százalék),
- az almát (86 százalék)
- és a narancsot (83 százalék) is.
Ezeknek mind a hűtőben lenne a helyük, ahol tovább eltarthatók.
Az adatok alapján nagy arányban
- a fűszernövényeket (38 százalék),
- a készételeket (37 százalék)
- és a szószokat vagy önteteket (38 százalék) is kidobják az emberek.
A kutatás készítői szerint olyan drága, kényelmi termékeket, mint a fagyasztott készételek, gyakran hagynak a hűtőben a magyarok, így azok értékes helyet foglalnak, később mégis kidobják őket.
Az olyan termékek, mint például a ketchup pazarlása két főbb okra vezethető vissza. A kutatás eredményei szerint az emberek nehezen tudják eldönteni, hol tárolják. 27 százalékuk a hűtőn kívül tartja, ami felbontás előtt jó megoldás lehet, ám a megkezdett üveget mindenképpen hűtőbe kell tenni. A hasonló szószok és ízesítők csomagolásán ráadásul sokszor nem látható, mennyi maradt bennük, ami miatt sokan újat vesznek ezekből és kidobják a megmaradtat.
A kutatás alapján az élelmiszer kidobásának leggyakoribb okai között szerepel
- a nem ellenőrzött lejárati dátum (37 százalék),
- a nem megfelelően tervezett bevásárlás (35 százalék)
- és hogy megfeledkezünk a hűtőbe rakott élelmiszerekről (25 százalék).
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Nébih: Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások
Kockacukor a sajt mellett, nedves törölközőben a spárga - praktikák, hogy ne romoljanak meg az élelmiszerek
Rogán Antal korrupció miatt felkerült az Egyesült Államok szankciós listájára
A Magnyickij-törvény alapján rendeltek el büntetőintézkedést a propagandaminiszter ellen.