Zhvg hvg.hu 2020. november. 19. 11:48

Azok az országok sem tettek eleget a klímacélokért, akiknek lett volna rá lehetőségük

Tavaly pozitív trendek indultak el, a legnagyobb gazdasággal rendelkező országok válságcsökkentő intézkedései azonban korántsem a klímavédelmet szolgálták.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Bár a világ vezető gazdaságai több ezermilliárd dollárt költenek a gazdaságélénkítésre a koronavírus-járvány közben és után, az intézkedések nagy része a fosszilis ipart szolgálja, klímavédelmi feltételek nélkül. Így veszélybe kerül az átállás a tiszta energiára – olvasható az idei Climate Transparency jelentésben. A november 18-án megjelent riporthoz 12 ország 14 agytrösztje és civil szervezete vizsgálta meg a G20 országok klímaügyi intézkedéseit.

A dokumentum szerint pozitívum, hogy csökkent idén az energiaszektor kibocsátása, és nem az olyan külső sokkok miatt, mint egy pénzügyi válság, hanem a klímapolitikának köszönhetően. Emellett 19 országban nőtt a megújuló energiaforrások aránya.

A G20-as gazdaságélénkítő támogatások nagyobb része azonban pont, hogy a szennyező kőolaj, földgáz és széniparba ment és a fosszilis tüzelőanyagok támogatják. „A gazdaság talpra állítását megcélzó intézkedések segíthették volna a klímaváltozás megfékezését, de csak még rosszabbá tették a helyzetet” – összegzett Charlene Watson, a kutatás egyik közreműködője.

Húszból 19 ország támogatta a helyi fosszilis energiaiparát és 14 ország mentette meg a légitársaságát anélkül, hogy bármilyen klímavédelmi feltételt támasztott volna cserébe. A zöld energiát csupán 4 ország támogatta több pénzzel, mint a fosszilis tüzelőanyagokat vagy más, nagy kibocsátással járó iparágat.

A jelentés szerint az országok nem győznek egymásra licitálni, amikor arról van szó, hogy mennyire klímabarátak lesznek a jövőben, a hangzatos kijelentéseket azonban nem követik rövid távú intézkedések és befektetések.

A szakértők szerint ugyanakkor reményre ad okot, hogy az Egyesült Államokban az előrejelzések szerint Donald Trump demokrata párti kihívóját, Joe Bident választották elnöknek.

Zhvg
A sorozat további cikkei
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.