Egy év alatt, csak Kaliforniában több mikroműanyag kerül a környezetbe, mint amennyi csillag a galaxisunkban van – állítja a The Guardian által ismertetett tanulmány. A szinte láthatatlan szennyező szálakról még senki sem tudja pontosan, miként hatnak az élő szervezetekre.
Tavaly négyezer tonna mikroműanyag került a környezetbe az egyesült államokbeli Kaliforniában, ez azt jelenti, hogy mintegy 13,3 kvadrillió (13,3x1024) darab apró, szinte láthatatlan műanyagdarab vált az emberek ruháiról, illetve egyéb tárgyairól.
A mikroműanyagok a szennyvízzel könnyen bejutnak a folyókba és a tengerekbe – olvasható a tanulmányban. A szerzők szerint ez azt jelenti, hogy csak az USA egyik tagállamában 130 ezerszer annyi mikroműanyag darab keletkezik, mint ahány csillag világít a Tejúton, azaz a galaxisunkban.
Míg a környezetszennyezés szempontjából sokkal látványosabbak a műanyagpalackok, szatyrok, a mikroműanyagok mindenhova eljutnak: egy, a közelmúltban közzétett tanulmány szerint az Atlanti-óceán közepén fogott mélytengeri halak 73 százalékának gyomrában is találtak mikroműanyagokat. E kis darabkák elsősorban a ruhák fel-, illetve levételekor, valamint a mosás során szakadnak le: egy átlagos mosás alkalmával akár 700 ezer műanyagszál is a vízbe kerülhet.
„A korábban gondoltnál jóval nagyobb számban jutnak a környezetbe a mikroműanyagok, és az emberek aggódnak a hosszútávú környezeti és egészségi hatások miatt” – idézte a The Guardian a tanulmány egyik szerzőjét. Az emberekre gyakorolt hatás egyelőre ismeretlen, a tudósok szerint egy ember évente átlagosan 5800 mikroműanyag darabot nyel le valamilyen úton-módon: ételben, italban, illetve belélegezve.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Le kell, hogy lombozzuk: a biológiai úton lebomló csillám sem jobb a környezetnek
Több mint 14 millió tonna mikroműanyag heverhet az óceánok fenekén
„Csak apád kedvéért sütöttem meg ezt is” – hogyan ne rokkanjunk bele a karácsonyba?
Rendszeresen át kellene gondolni viszonyunkat az ünnepeinkhez, az azokon közösen elfogyasztott ételekhez, hogy a személyiségünket formáló tradíciók ne váljanak béklyóvá – hangsúlyozza Czecz Fruzsina gasztropszichológus, aki elárulja azt is, hogyan szereljük le a traktálást.