Zhvg hvg.hu 2020. október. 17. 14:42

Felfoghatatlan számú mikroműanyag vesz körbe minket – a hatása pedig ismeretlen

Egy év alatt, csak Kaliforniában több mikroműanyag kerül a környezetbe, mint amennyi csillag a galaxisunkban van – állítja a The Guardian által ismertetett tanulmány. A szinte láthatatlan szennyező szálakról még senki sem tudja pontosan, miként hatnak az élő szervezetekre.

Tavaly négyezer tonna mikroműanyag került a környezetbe az egyesült államokbeli Kaliforniában, ez azt jelenti, hogy mintegy 13,3 kvadrillió (13,3x1024) darab apró, szinte láthatatlan műanyagdarab vált az emberek ruháiról, illetve egyéb tárgyairól.

A mikroműanyagok a szennyvízzel könnyen bejutnak a folyókba és a tengerekbe – olvasható a tanulmányban. A szerzők szerint ez azt jelenti, hogy csak az USA egyik tagállamában 130 ezerszer annyi mikroműanyag darab keletkezik, mint ahány csillag világít a Tejúton, azaz a galaxisunkban.

Míg a környezetszennyezés szempontjából sokkal látványosabbak a műanyagpalackok, szatyrok, a mikroműanyagok mindenhova eljutnak: egy, a közelmúltban közzétett tanulmány szerint az Atlanti-óceán közepén fogott mélytengeri halak 73 százalékának gyomrában is találtak mikroműanyagokat. E kis darabkák elsősorban a ruhák fel-, illetve levételekor, valamint a mosás során szakadnak le: egy átlagos mosás alkalmával akár 700 ezer műanyagszál is a vízbe kerülhet.

„A korábban gondoltnál jóval nagyobb számban jutnak a környezetbe a mikroműanyagok, és az emberek aggódnak a hosszútávú környezeti és egészségi hatások miatt” – idézte a The Guardian a tanulmány egyik szerzőjét. Az emberekre gyakorolt hatás egyelőre ismeretlen, a tudósok szerint egy ember évente átlagosan 5800 mikroműanyag darabot nyel le valamilyen úton-módon: ételben, italban, illetve belélegezve.

Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?