Egy új applikációval kifőzdék, éttermek és étteremláncok megmaradt és érintetlen ételeit lehet kedvezményes áron megvásárolni, hogy ne kerüljenek a szemétbe.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, egy magyar állampolgár átlagosan 65 kilogramm ennivalót dob a kukába évente, míg a világon megtermelt csaknem 4 milliárd tonna élelmiszer harmada végzi kukában.
Egy magyar fejlesztésű alkalmazás, a szeptember 29-től Androidon és iOS-en is elérhető Tudatos az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos közösségi szemléletformálást tűzte ki célul. Rajta keresztül kifőzdék, menüztető éttermek és étteremláncok is értékesíthetik a megmaradt, de érintetlen és remek minőségű ételeiket, amivel ők pluszbevételhez, a fogyasztók pedig kedvezményes ajánlatokhoz és változatos fogásokhoz jutnak.
A fejlesztés a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóipari egységeknek is segíteni szeretne, hogy a megmaradt, de jó minőségű ételek értékesítésével többletbevételhez jussanak. A fejlesztés alatt tíznél több hazai étterem csatlakozott hozzájuk.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Harmadával csökkent az élelmiszer-hulladék a magyar Tescónál
Évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobunk ki a kukába
„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?
Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?