A klímaváltozás miatt is egyre fenyegetőbb veszélyt jelent a vízhiány, de a lopás miatt is folyamatosan apad a világ vízkészlete.
A világ víztartalékainak 30-50 százalékát minden évben ellopják, főleg a mezőgazdasági érdekek miatt a farmerek – állapította meg egy új, nemzetközi kutatás, amelyet az ausztrál Adelaide-i Egyetem kutatói vezettek, és amelyet a The Guardian ismertetett. A Nature Sustainabilityben megjelent kutatáshoz három esettanulmányt készítettek, az ausztrál gyapotmezőket, az amerikai kender-, és a spanyol eperültetvényeket vizsgálták.
Adam Loch, a tanulmány vezető szerzője szerint nehezítette a munkájukat, hogy a fejlődő országokból sokszor ezekről a tevékenységekről nem is tudnak adatot szerezni, de hangsúlyozta: nem szabad azt hinni, hogy a fejlett térségekben nem fordul elő vízlopás. A mezőgazdaságban a gazdag országokban is lopnak a vízkészletekből.
A fő okok között a társadalom hozzáállását, az intézményi keretet és az abban gyökerező, jövőt övező bizonytalanságot nevezték a szerzők, hogy tudnak-e majd mivel öntözni a farmerek.
„Ha a gazdálkodók motiváltak abban, hogy lopják a vizet, mert kevés van belőle, a terményeiket pedig öntözniük kell, hogy megmaradjanak, és amíg a víz ára magasabb, mint a lopásáért kiszabott büntetés összege, addig igen, lopni fogják a vizet” – tette hozzá a kutató, mit értenek intézményi keret alatt.
A vízlopás azért jelentős probléma, mert a világ vízkészletét már így is fenyegeti a klímaváltozás – ami miatt pedig még inkább lopnak ebből.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Vízhiányos városokban fog élni az emberiség jelentős része
Felforgathatja a divatipart az ausztrál tudósok felfedezése
"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk
Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.