Világ MTI 2021. április. 23. 18:45

Vészhelyzetet rendelnek el a járvány miatt négy japán prefektúrában

A miniszterelnök szerint a döntés nem befolyásolja a júliusra tervezett olimpiát.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Négy japán prefektúrában egészségügyi vészhelyzetet hirdetnek a koronavírus-járvány miatt – jelentette be pénteken Szuga Josihide japán kormányfő. Az intézkedések Japán lakosságának csaknem negyedét érintik.

Szuga Josihide tájékoztatása szerint a vészhelyzet vasárnaptól lép életbe Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban, és május 11-ig tart. Erre az időre esnek az április 29-től május 9-ig tartó, úgynevezett arany heti ünnepek, Szuga pedig úgy fogalmazott, megpróbálják a járványt ez idő alatt kordában tartani.

A miniszterelnök mindazonáltal leszögezte: a döntés nem befolyásolja a júliusra tervezett, Tokióban tartandó nyári olimpiai játékokat. Hangsúlyozta azt is, hogy kormánya mindent megtesz az esemény biztonságos lebonyolítása érdekében.

Egy japán kormánypárti politikus szerint még akár le is fújhatják az olimpiát

Nikai Tosihiro szerint nincs értelme megrendezni a játékokat, ha az ront a járványhelyzeten.

Az érintett prefektúrákban bezárják a vidámparkokat, múzeumokat, színházakat, karaoke-bárokat és a főbb kereskedelmi létesítményeket, a sportmérkőzések zártkapusak lesznek, a buszok és a vonatok menetrendjét pedig ritkítják. Korábban zárnak be az éttermek is.

A kormány járványügyi bizottsága azt közölte, hogy meghosszabbíthatják a vészhelyzetet, ha nem sikerül visszaszorítani a járvány terjedését.

Japánban korábban is bevezettek járványügyi korlátozásokat, ezek azonban a többi ország rendelkezéseihez képest enyhébbek voltak, és nem lassították jelentősen a fertőzés terjedését. Jóllehet az ország egyelőre elkerülte a járvány hirtelen berobbanását, a pénteki a harmadik egymást követő nap, amikor a regisztrált fertőzöttek napi növekménye meghaladta az ötezret. A járvány gócának számító Oszakában negyedik napja ezer fölött van a napi növekmény. Az egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium tájékoztatása szerint a fertőzések nagy részéért az eredeti vírus mutációi a felelősek, elsősorban a brit variáns.

Szakértők aggodalmuknak adtak hangot az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek miatt is, rámutatva, hogy

Oszakában  csütörtökre nem maradt szabad kórházi ágy a súlyos betegeknek.

A szigetországban a regisztrált fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerin 556 697, a Covid-19-nek eddig 9805 halálos áldozatáról tudni. Az oltási kampány egyelőre lassan halad, mind ez idáig az emberek körülbelül egy százaléka kapta meg az országban eddig egyedül engedélyezett Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának legalább az első adagját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés