Világ hvg.hu 2021. április. 06. 15:51

A szlovák gyógyszerügynökség továbbra sem tudta megállapítani, hogy elég biztonságos-e a Szputnyik V

A szlovák szakemberekhez került oltóanyag ráadásul nem egyezik azzal, amit a brit Lancetnél vizsgáltak.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A Szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) továbbra sem rendelkezik elég információval ahhoz, hogy elég biztonságosnak ítélje meg a Szputnyik V nevű orosz vakcina használatát. Ráadásul a Szlovákiába küldött vakcina gyártási tétele eltér a brit Lancet szaklapnak küldött készítményétől – írta az Új Szó.

Az orosz vakcina behozatalával kormányválság kezdődött a szlovákoknál, amely később Marek Krajčí és Igor Matovič lemondásához vezetett. A koalíción belül pedig nagy felháborodást váltott ki, hogy a szlovák kormányfő és az egészségügyi miniszter olyan oltóanyagot akar beadatni a szlovák lakosságnak, amely még nem esett át az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági ellenőrzésén.

Matovičék eközben azzal érveltek, hogy az EMA és a már regisztrált készítményeket gyártó cégek lassúsága miatt az ország nem engedheti meg magának a vakcinaprogram csúszását. Abban az időszakban ugyanis Szlovákiában volt a legmagasabb lakosságarányos, hét napra átszámított halálozási arány – írta az Új Szó.

A kassai L. Pasteur Egyetemi Kórház infektológusa, Pavol Jarčuška, aki maga is támogatta Szputnyik behozatalát, akkor azzal érvelt, hogy a Szputnyik V a Lancet tanulmányában jó értékelést kapott. A ŠÚKL ellenőrzése után azonban kiderült, hogy a brit szakembereknek eljuttatott vakcina

nem pontosan egyezik azzal, ami Szlovákiába került.

A hivatal Krajčí utasítására kezdte meg a készítmény biztonságosságának ellenőrzését, amelyen a Szputnyik több szempontból is jól teljesített (például sterilitás, fehérjekoncentráció, rendellenes toxicitás stb.). A ŠÚKL egyelőre azonban mégsem tudja ajánlani a vakcina használatát, mivel elmondásuk szerint nem áll elég információ a rendelkezésükre. A ŠÚKL mellett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálja a Szputnyik V-t, de még ők sem jutottak eredményre.

Az Új Szó azt írja, az egészségügyi minisztérium ezért felkereste azokat az országokat, ahol már oltanak a Szputnyikkal (az EU-ban csak Magyarországhoz tudtak fordulni), és arra kérték őket, hogy osszák meg az adataikat. Emellett pedig a gyógyszergyártó céget is felkérték a hiányzó dokumentáció pótlására.

Szlovákiába eddig 200 ezer orosz vakcina érkezett, Matovič azonban összesen 2 milliót rendelt belőle, amelynek nyárig kellene megérkeznie. De hogy használni is fogják-e, egyelőre nem tudni.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.