Világ MTI 2021. április. 05. 10:02

Húsvéti tojásokra írt üzenetekkel tiltakoztak a mianmari tüntetők

A februári puccs óta folyamatosak a megmozdulások az ázsiai országban.

Húsvéti tojásokra írt üzenetekkel tiltakoztak vasárnap a hadsereg hatalomátvétele ellen Rangunban, több kép, köztük a junta központi döntéshozó testületét vezető Min Aung Hlaing tábornok lemondását követelő felirat a közösségi médiára is felkerült.

"A húsvét a jövőről szól, Mianmar népére pedig ragyogó jövő vár egy föderális demokráciában" - áll a hadsereg hatalomtávétele során feloszlatott civil kormány egyik keresztény tagjának közleményében. "Jézus feltámadt - halleluja! Mianmar is feltámad!" - jelentette ki Twitter-üzenetében Charles Bo bíboros, a mianmari katolikus egyház legmagasabb rangú főpapja.

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg február elején vette át a hatalmat, azóta szinte folyamatosak a tüntetések, a hatóság pedig éles lőszert is bevet a tiltakozók ellen. A mianmari Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) szerint szombat estig 557 ember vesztette életét, 2658-an pedig őrizetben vannak, köztük azok is, aki a múlt héten a CNN hírtelevízió munkatársainak nyilatkoztak.

Az állami média péntek este arról adott hírt, hogy a hatóságok vádat emeltek a televízió, a közösségi média és a sajtó 18 prominens képviselője ellen azon a címen, hogy lázadásra és parancsmegtagadásra szólították fel a katonákat. Többen, köztük egy ismert blogger elrejtőztek a hatóságok elől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról