Világ MTI / hvg.hu 2021. február. 22. 18:55

Szankciókat vezet be az EU a Navalnij elítéléséért és bebörtönzéséért felelősökkel szemben

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint akár egy héten belül dönthetnek a konkrét intézkedésekről.

Az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásukon megállapodásra jutottak arról, hogy szankciókat vezetnek be mindazokkal szemben, akik felelősek Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elítéléséért és bebörtönzéséért – jelentette be az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell az európai uniós országok külügyminisztereinek egynapos brüsszeli találkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a konkrét személyek ellen irányuló, bevezetni kívánt korlátozó intézkedések előkészítése megkezdődött. A javaslataikról a tagállamok írásbeli eljárás útján akár egy héten belül dönthetnek.

Az Oroszországot érintő szankciókhoz Magyarország nevében Szijjártó Péter külgazdasági miniszter is hozzájárult. A magyar miniszter azonban csak az ebédszünetig vett részt a külügyminiszterek tanácskozásán. Utána Budapestre repült, mert nélküle nem lett volna meg a kétharmados parlamenti többség a vészhelyzet meghosszabbításához.

Szijjártó inkább elment szavazni, mint az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt volna

Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról