Világ MTI / hvg.hu 2021. január. 16. 08:39

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

A Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs is a Közép-afrikai Köztársaságba utazott orosz pénzen választási megfigyelőnek.

Kivonja katonai tanácsadóit a Közép-afrikai Köztársaságból Oroszország, amely a lépésről pénteken értesítette az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ). A mintegy 300 fős kontingens a kormányhadsereg kiképzését végezte.

Az orosz ENSZ-misszió a Biztonsági Tanácshoz intézett levelében azt írta, a választások előtt és alatt nyújtott támogatás befejeződött. Arról a választásról van szó, amelyre oroszokhoz köthető szerveztet pénzén utazott ki választási megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, Szabó Balázs, valamint egy, a pártból nemrég kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is. Az erről beszámoló hvg360 azt is megírta: decemberi választás (amelyre Samu Tamás és Szabó Balázs kiutaztak) tétje az volt, hogy az oroszbarát Archange Touaderát újraválasszák az aranyban és gyémántban gazdag ország vezetőjének.

A választást megelőzően Touadera tanácsadói között egyre több orosz jelent meg, a személyes védelmét pedig a leghírhedtebb orosz magánhadsereg, a Kreml-közelinek tartott Wagner-csoporthoz tartozó Sewa biztonsági cég látja el. Az elnököt támgató orosz dezinformációs kampány pedig olyannyira nyilvánvaló volt, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár decemberben közleményben ítélte el azt is az egyre jobban elharapózó erőszak mellett.

A 4,7 milliós Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget. A felkelők nem fogadják el az eredményt, és a múlt héten elfoglalták a fővárostól mintegy 700 kilométerre található Bangassou városát.

A lázadók pénteken rátámadtak az országban állomásozó ENSZ-erőkre. Az eset a fővárostól, Banguitól 200 kilométerre északkeletre fekvő Grimari településnél történt. Az összecsapásban egy burundi katona meghalt, két bangladesi megsebesült.

Az orosz erők távozását követően az ország hadseregét a felkelők elleni harcokban ruandai, francia és ENSZ-katonák támogatják majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.