Világ MTI 2020. december. 04. 05:51

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

A januárban hivatalba lépő amerikai elnök a nyilvánosság előtt oltatná be magát a koronavírus elleni vakcinával, ha Fauci azt mondja neki, hogy biztonságos az oltóanyag.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Joe Biden várható amerikai elnök egészségügyi főtanácsadónak kérte fel helyi idő szerint csütörtökön Anthony Faucit, a koronavírus-járvány elleni küzdelem kormányzati munkacsoportjának tagját.

A januárban hivatalba lépő Biden arról számolt be a CNN-nek, hogy a Fauci továbbra is az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója maradna, de emellett felkérte, hogy legyen az egészségügyi főtanácsadója, illetve tagja az új kormányzat "Covid-csapatának".

Joe Biden kijelentette, hogy be fogja magát oltatni a koronavírus elleni vakcinával, amikor Fauci azt mondja neki, hogy az biztonságos, és "örömmel" sort kerítene erre a nyilvánosság előtt a közbizalom erősítésének érdekében.

Hasonlóan nyilatkozott korábban három volt amerikai elnök, Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama is.

Biden emellett elmondta, beiktatásakor arra fogja kérni az amerikaiakat, hogy onnantól kezdve száz napon át viseljenek védőmaszkot a közterületeken, mivel ez jelentősen visszaszorítaná a járvány terjedésének ütemét.

Eközben Gavin Newsom, Kalifornia demokratapárti kormányzója bejelentette, hogy egy-két napon belül szigorú korlátozásokat vezetnek be a több mint 40 milliós lakosságú állam legnagyobb részében. Az egyes régiókra vonatkozó pontos intézkedéseket a kórházak intenzív osztályainak szabad kapacitásai alapján határozzák meg.

A friss tájékoztatás szerint az érintett régiókban bezárják egyebek mellett a bárokat, illetve a nem létfontosságú üzleteket és szolgáltatásokat, az éttermekben pedig csak elvitelre lehet majd rendelni. Emellett a lakhely elhagyására és a gyülekezésre is korlátozások fognak vonatkozni.

"Ha nem lépünk most, akkor túlterheltté válik az egészségügyi rendszerünk" - mondta.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb tájékoztatása szerint csütörtökön több mint 210 ezer újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttet és 2900 halálos áldozatot regisztráltak az Egyesült Államokban, ami mindkét adatot illetően új rekordnak számít a járvány kezdete óta.

A világon a legtöbb fertőzöttet és halálos áldozatot az Egyesült Államokból jelentették.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról