Világ MTI 2020. november. 13. 21:59

Cihanouszkaja meghirdette az eddigi legnagyobb tüntetést Fehéroroszországban

Nemzetközi törvényszék előtt vonná felelősségre Aljakszandr Lukasenkát az ellenzék. Egy nappal korábban pedig hatósági előállítását követően belehalt súlyos sérüléseibe egy tüntető.

Forrongó Belarusz

Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!

Több mint 25 ezer embert vettek eddig őrizetbe a Fehéroroszországban augusztus 9-e óta rendszeres tüntetések során – közölte pénteken Rupert Colville, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője. Colville elmondta, hogy a tiltakozásokon részt vevő diákokat elbocsátás fenyegeti. Október 26. óta legalább 127 embert zártak ki a kurzusokról.

A szóvivő szerint az OHCHR-nak bizonyítékai vannak arról, hogy november 1-jén 231 embert, köztük három újságírót vettek őrizetbe a közrend megzavarásának gyanúja miatt, november 7-én pedig "legalább 57 egészségügyi dolgozót vettek őrizetbe a tüntetés kezdete után mindössze öt perccel". Az OHCHR-nek ezenkívül tudomása van arról, hogy a fehérorosz hatóságok utasítására befagyasztották a hatósági erőszak és kínzások 60 áldozatának bankszámláját, akik egyazon jótékonysági alaptól kaptak segítséget.

Hatósági előállítását követően a kórházban belehalt súlyos sérüléseibe egy tüntető, egy 31 éves festőművészt.

Raman Bandarenkát agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal szállították szerdán éjjel kórházba. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit az őrizeti fogságban szerezte. Lukasenka pénteken külföldi médiumoknak az ügy "objektív" kivizsgálását ígérte.

Ezt megelőzően az EU minszki képviselete átlátható vizsgálatra és a felelősök büntetőjogi felelősségre vonására szólította fel a fehérorosz hatóságokat Bandarenka halálával kapcsolatban. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) azzal a felhívással fordult a fehérorosz hatóságokhoz, hogy vizsgálják ki a jogsértéseket, és vonják felelősségre elkövetőiket. Urmas Reinsalu észt külügyminiszter pénteken újabb szankciók bevezetését szorgalmazta

Lukasenka szerint az EU semmit sem tehet ellene.

Ezt az elnök maga nyilatkozta, ugyancsak a külföldi sajtónak. Kijelentette, hogy szankcióktól csak a tolvaj politikusok tartanak, akik pénzüket országaik határán túl helyezték biztonságba. Mint mondta, rajta nem lehet ilyen fogást találni. Arról is beszélt, hogy mindig hű marad Oroszországhoz. Egyúttal pedig fehérorosz szankciókkal fenyegette meg az EU-t és Ukrajnát.

A Vjaszna (Tavasz) fehérorosz emberi jogi szervezet eközben arról számolt be, hogy a Bandarenka emlékére tartott pénteki megmozdulásokon legalább 28 embert vettek őrizetbe az országban. Az ellenzéki Koordinációs Tanács pénteken közölte, hogy a hatóságok a fehérorosz állambiztonsági bizottság (KGB) fogdájába helyezték Alana Hebramariját, a testület tagját.

Nemzeti törvényszéket akar létrehozni Fehéroroszországban az igazságszolgáltatási rendszer állítólagos tétlensége miatt Szvjatlana Cihanouszkaja. Ezt a Litvániában tartózkodó fehérorosz ellenzéki vezető, volt elnökjelölt jelentette be Telegram-oldalán. Cihanouszkaja úgy fogalmazott:

Bejelentem, hogy Aljakszandr Lukasenka és segítői terrorszervezetet alkotnak, amelyet felelősségre kell vonni az általa elkövetett bűncselekményekért.

Felszólította követőit, hogy gyűjtsenek bizonyítékot a rezsim bűncselekményeiről. Hozzátette: a Golosz platformon nemzeti vádeljárást fognak indítani az így összegyűjtött bizonyítékok alapján. Cihanouszkaja hangsúlyozta, hogy ezt követően, december 20-án minden eddiginél nagyobb tüntetési menetet szerveznek a nemzeti vádeljárás bejelentésével.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a tömegmegmozdulások. Az ellenzéknek az Európai Unió által is osztott álláspontja szerint Lukasenka csalással szerezte meg hatodik elnöki megbízatását. Az EU a Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el legitim képviselőnek.

Forrongó Belarusz
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.