Világ hvg.hu 2020. szeptember. 16. 15:39

Vlagyimir Putyinban is többen bíznak, mint Donald Trumpban

A Pew Research felmérése szerint a világ legnagyobb hatalmú politikusai közül az amerikai elnökben bíznak a legkevésbé.

Tizenhárom, főleg európai országot vizsgáló nemzetközi kutatást közölt a Pew Research közvélemény-kutató, amiben többek között arra kérdeztek rá, melyik nagyhatalmú politikusban bíznak leginkább az emberek. Mint kiderült, a megkérdezettek 76 százaléka tartja megbízható politikusnak Angela Merkelt, a német kancellárt Emmanuel Macron francia elnök követi 64 százalékkal, mögöttük pedig az angol miniszterelnök, Boris Johnson már csak 48 százalékot ért el.

A legkevésbé az Egyesült Államok elnökében, Donald Trumpban bíznak: mindössze 16 százalékuk tartja megbízhatónak. Ez azt jelenti, hogy Trumpot még a 18 százalékot kapott kínai Hszi Csin-Ping és a 23 százalékot összehozó Vlagyimir Putyin orosz elnök is megelőzi. A felmérést telefonon végző Pew azt is megjegyzi, hogy Trump az elmúlt években sokat rontott a helyzetén, hiszen egy évvel korábban még 33 százalékot ért el.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a több mint 13 ezer válaszadó között se kínaiak, se amerikaiak, se oroszok sincsenek: a felmérés kilenc európai ország (Spanyolország, Egyesült Királyság, Olaszország, Svédország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Dánia, Németország) mellett kanadaiakat, japánokat, ausztrálokat és dél-koreaiakat kérdezett meg az egyes politikusokról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés