Világ hvg.hu 2019. április. 11. 16:10

Megvétózta a szlovák elnök a himnuszéneklést tiltó törvényt

Visszaküldte Andrej Kiska a parlamentnek az állami jelképekről szóló törvényt.

Ahogy az várható volt, Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök megvétózta az állami jelképekről szóló törvényt – írta meg az Új Szó. A törvény azért váltott ki nagy felháborodást, meg büntethetővé tette volna más országok himnuszának eléneklését. Egész pontosan csak akkor lehetett volna egy idegen állam himnuszát elénekelni, ha az adott ország hivatalos delegációja jelen van, minden más helyzetben 7000 euró pénzbüntetés járna.

A javaslatot a szélsőséges SNS párt egyik képviselője nyújtotta be azért, mert a dunaszerdahelyi DAC futballcsapatának meccsei előtt a magyar szurkolótábor elénekli a magyar himnuszt. De a törvényt szó szerint értelmezve egy március 15-i megemlékezésen elénekelt Himnusz után is büntethetővé válna például egy iskola, ha nincs jelen hivatalos magyarországi küldöttség. A szakértők szerint a törvény értelmezése nehéz, akár alkotmányjogi problémát is felvethet.

A leköszönő köztársasági elnök azt írta: a törvény összeegyeztethetetlen a jogbiztonság és a jogállamiság elveivel. Most a parlamentben újra kell tárgyalni a javaslatot.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról