Világ MTI 2018. május. 21. 15:18

Újabb két hegymászó halt meg a Mount Everesten

Egyikük egy híres japán, másikuk egy macedón alpinista volt.

Meghalt két külföldi hegymászó a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest meghódítására tett kísérlet közben - jelentették be hétfőn a nepáli hatóságok.

Kuriki Nobukazu 36 éves japán hegymászó, aki már megmászta hat kontinens legmagasabb hegyét és feljutott két nyolcezres csúcsra Nepálban is, a nyolcadik kísérletet tette arra, hogy egyedül és oxigénpalack nélkül meghódítsa a 8848 (más mérés szerint 8850) méteres Csomolungmát. A nepáli illetékesek szerint a legendás japán alpinistát holtan találták sátrában 7000 méter fölötti magasságban. 

Kuriki híres volt cudar körülmények között végrehajtott magányos téli csúcstámadásairól, Japánban jelentős rajongótábor követte minden lépését. A Mt. Everesttel sosem volt szerencséje, a meghódítására 2012-ben tett negyedik kísérlete közben 8230 méteres magasságban két napot töltött egy gödörben, ahol a mínusz 20 fokos hidegben megfagytak az ujjbegyei, közülük kilencet amputálni kellett. Hatodik kísérlete közben 7400 méteres magasságban belázasodott. 

Vasárnap Georgi Petkov 63 éves macedón hegymászó vesztette életét az Everesten, halálának körülményeiről nem közöltek részleteket. 

Egy nepáli serpával együtt immár három halottja van Nepálban az idei mászószezonnak, amely május végéig tart. A katmandui hatóságok 346 mászóengedélyt adtak ki erre az idényre. 

Közben a Himalája egy másik csúcsánál, a 8027 méteres Sisapangma oldalában a hegyimentők felhagytak Bulgária egyik legismertebb hegymászója, a Bojan Petrov keresésével. A 45 éves férfi május 3-án tűnt el, 7500 méteres magasságban. 

A zoológus képzettségű alpinista nemcsak hegymászóként volt híres, hanem azokról a megpróbáltatásokról is, amelyeket átélt. Túlélt egy rákbetegséget, majd inzulinfüggő cukorbeteg lett, két éve pedig kómába esett, amikor vadon élő növények tanulmányozása közben Bulgáriában elgázolta egy autó.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.