2013. január. 28. 16:53 MTI Utolsó frissítés: 2013. január. 28. 16:53 Világ

Uniós segéllyel szoktatnák le az afgánokat az ópiumtermelésről

Összesen 185 millió eurós fejlesztési segély nyújtásáról ír alá pénzügyi megállapodást az Európai Bizottság Afganisztán kormányával, a segélyből mezőgazdasági és egészségügyi beruházások valósulhatnak meg - tudatta hétfőn a bizottság sajtószolgálata.

A bizottság tájékoztatása szerint a pénznek köszönhetően 21 afganisztáni tartományban összesen mintegy 14 millió afgán állampolgár - a 30 milliósra becsült teljes lakosság csaknem fele - férhet majd hozzá alapvető orvosi és kórházi ellátáshoz.

A mezőgazdaságra fordítandó összeg azokat a tartományokat célozza meg, amelyekben az emberek nyolcvan százaléka valamilyen módon a mezőgazdaságból él. A pénz a vízgazdálkodás hatékonyságának növelését, a magántermelők körülményeiknek javítását, és a szezonális és a tartós munkanélküliség csökkentését szolgálja majd. A brüsszeli testület arra is kitér, hogy a mezőgazdasági befektetés nem titkolt célja, hogy az afgán gazdáknak alternatívát nyújtson a máktermeléssel szemben.

"Az afgán nép az elmúlt években rengeteget szenvedett a háború, az instabilitás és a fojtogató szegénység miatt. Az unió fejlesztési segélyével segíteni akarunk, és segítenünk is kell, hogy ezeknek az embereknek is legyen reményük, hogy a holnap jobb lesz" - fogalmazott Andris Piebalgs fejlesztési biztos.

A 2002 és 2012 közötti időszakra az Európai Unió azt vállalata, hogy 2,5 milliárd euró értékben járul hozzá Afganisztán fejlesztéséhez, amiből 382 millió euró a humanitárius segítségnyújtás. 2011 végéig a vállalás 85 százaléka teljesült. Emellett pedig az Európai Unió 2011-től 2013-ig 200-200 millió eurós csomágokkal támogatja a kormányzat rendszer kiépítését, beleértve a rendvédelmet is, a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést, valamint az afganisztáni egészségügyet.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.