2012. május. 21. 17:57 MTI Utolsó frissítés: 2012. május. 21. 17:46 Világ

Naponta 100 millió zacskó instant tésztát vesznek a kínaiak

Kínában fogy a világon a legtöbb instant tészta, a kínaiak több mint 100 millió zacskót vásárolnak naponta - állították az iparág szakemberei hétvégi nemzetközi konferenciájukon, az észak-kínai Tiencsinben (Tianjin).

A kelet-ázsiai országban 2011-ben 48 milliárd 380 millió csomaggal gyártottak, amivel összesen csaknem 56 milliárd jüan (8,82 milliárd dollár) árbevételre tettek szert - tájékoztatott az ipari és informatikai minisztérium egyik vezetője egy nemzetközi szakmai tanácskozáson. A szakemberek megállapították, hogy Kínában gyártják a világ zacskós tésztáinak több mint a felét.

A konferencián Vej Jing-csou (Wei Yingzhou) a tajvani székhelyű Master Kang vállalat elnöke arról számolt be, hogy a piaci körülmények egyre nehezebbek, részben a gazdasági válság miatt, de az okok között szerepelnek a növekvő költségek, az élelmiszerbotrányok hatása is, valamint a vevők fokozott aggodalma az egészségük miatt.

A Master Kang vasárnap Tiencsin városban új üzemet nyitott, amely 5 milliárd csomag levesbe valót fog gyártani évente, többet, mint Japán összes instanttészta-gyártója együttvéve.

A szakmai világszövetség (WINA) elnökének előrejelzése szerint 2022-re a népszerű, gyors és olcsó termékből a világ fogyasztása meghaladja majd a 200 milliárd darabot. Ando Koki úgy vélte, a bővülő keresletet a fejlődő országok növekvő népessége fogja biztosítani.

A világ első instant tészta termékét, a ma is fellelhető Chicken Ramen-t 1958-ban alkotta meg egy tajvani japán üzletember, Ando Momofuku.

Hirdetés
Címkék
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.