Adó kivetését javasolja az egészségtelen üdítőitalokra, köztük a kólára és mindenfajta "hulladékételre" (junk food) a gazdag országokban elterjedt egészségtelen táplálkozás elleni küzdelem jegyében az ENSZ szakértője.
Olivier de Schutter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa genfi ülésén kedden terjesztette be jelentését az ipari országok táplálkozási helyzetéről, számos javaslatot fogalmazva meg benne a fejlett országokban népbetegséggé vált elhízás elleni küzdelemhez. Az agráripari cégek például a jövőben nem írhatnák le adójukból a magas zsír-, cukor és sótartalmú készételek piaci reklámkampányának költségeit.
Bírálta az adókedvezményeknek és támogatásoknak azt a rendszerét, amely sok országban legalábbis közvetett módon hozzájárul az egészségtelen élelmiszerek tömeges előállításához és reklámozásához, ahelyett, hogy a friss és tápanyagban dús ételek fogyasztását támogatnák.
Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az élelmiszeripar leírhatja az adóból a marketingköltségeket, a helytelen táplálkozással összefüggő betegségek miatt magasba szöknek az adófizetők egészségügyi kiadásai.
A szakértő szerint a mezőgazdasági szubvenciókban keresendő a gazdag és szegény országok között a táplálkozás terén kialakult szakadék egyik oka. Miközben a világ népességének egyik része éhezésre ítéltetett, a fejlett ipari országokban emberek milliói túltápláltak, és egyúttal túl sok egészségtelen élelmiszert fogyasztanak.