2005. augusztus. 19. 08:44 MTI Utolsó frissítés: 2005. augusztus. 19. 08:56 Világ

Turistacsalogató jegesmedve-szafari Grönlandon

Vadászati kvótákat vezetnének be Grönlandon a globális felmelegedéstől veszélyeztetett jegesmedvékre, ugyanakkor jegesmedve-szafarikat szerveznének a turistáknak a jövő évtől.

A kvóták nagyságát egyelőre nem állapították meg, de a fő cél az, hogy csökkentsék a vadászok áldozatául eső medvék számát. Jelenleg évente 200-250 példányt ejtenek el a hatalmas emlősből.

© AP
A globális felmelegedés következtében évről évre korábban olvad a jegesmedvék fő vadászterületét képező jégtakaró az Arktiszon, ezért a medvéknek egyre nagyobb távolságokat kell megtenniük, hogy élelemhez jussanak. A mostoha időjárási viszonyok miatt kevesebb zsírtartalékot tudnak felhalmozni, következésképpen a szoptató anyamedvék kevesebb tejet tudnak adni bocsaiknak, így csökken a kölykök életben maradási esélye.

Egy tavaly bemutatott tanulmány szerint az utóbbi harminc évben mintegy nyolc százalékkal csökkent az északi-sarkköri jégtakaró nagysága. Az utóbbi tíz évben a felmelegedés kétszer olyan erős volt a Földnek ezen a tájékán, mint bármely másik kontinensen. Száz év alatt teljesen elolvadhat az Arktisz jege - figyelmeztet a jelentés.

A grönlandi hatóságokat számos támadás érte az év elején, amikor szóba került, hogy turisták számára is engedélyezik az állatfaj vadászatát, turistacsalogatás céljával. A medvevédő kampány egyik élharcosa Brigitte Bardot, az ötvenes és hatvanas évek francia filmcsillaga volt. A szakhatóság tervei szerint egy-két év múlva a turisták különleges jegesmedve-szafarikon vehetnek részt Grönlandon. Saját maguk nem lőhetnek majd a medvékre - erre csak hivatásos grönlandi vadászok jogosultak -, ám elkísérhetik majd a hivatásos vadászokat útjukon.

Állatvédő szervezetek tiltakozásától tartva fegyvertelen túrákat is szerveznének, amelyeken a kíváncsiskodók természetes környezetükben figyelhetnék mag az állatokat.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?