Vélemény hvg.hu 2015. február. 17. 07:13

Bayer Zsolt nyílt levélben áll ki Putyin mellett

Bayer Zsolt a Magyar Hírlapba írt nyílt levelet az orosz elnöknek, amelyben megdicséri Putyint, amiért nem hagyta Oroszországot amerikai gyarmattá válni, és ehelyett erőssé tette.

Nyílt levelet írt a kedden Budapestre látogató Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap újságíró-publicistája. Bayer egy szibériai utazásának emlékeivel kezdi keddi cikkét, majd következik maga a levél, amelyben azt írja, Putyinnak "igaza van majdnem mindenben", mert "nem hagyta Oroszországot elveszni".

Bayer a szovjet megszállást felidézve hozzáteszi, persze fél is Oroszországtól, de éles különbséget tesz a korábbi Szovjetunió és a jelenlegi Oroszország között.

Bayer Zsolt szerint akik most Putyin és Oroszország ellen "hőzöngenek itt minálunk, azok remekül kijöttek a Szovjetunióval, és helyeselték, amikor a Szovjetunió legázolt bennünket ’56-ban. Így éltek negyven évig. És pontosan annyira gyűlöltek engem akkor, amikor gyűlöltem a Szovjetuniót, mint most gyűlölnek, amiért szeretem Oroszországot, és igazat adok önnek". A publicista szerint téves az is, hogy a tüntetők Európára hivatkoznak, "amikor már nincsen Európa", de "amikor még volt", akkor a Szovjetuniót éltették.

Bayer szerencsétlennek és akarattalannak nevezi a korábbi elnököt, Borisz Jelcint és "idegen ügynökként" írja le Putyin egyik legnagyobb ellenfelét, a pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért börtönbe küldött üzletember-politikust, Mihail Hodorkovszkijt.

A publicista azt írja, ha nem jön Putyin, "akkor most egy, a fogyasztásba belerokkant, hatalmas gyarmat van, amely nyomokban Oroszországot tartalmaz", mert az amerikaiak megvették volna egész Oroszországot is, és "ki lenne mondva, hogy önök egy hibátlan demokrácia, elsőrendűen szabad ország".

Bayer viszont megdicséri Putyint, aki ezzel szemben nem hagyta Oroszországot, hanem erőssé tette.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.